Etiketter

, , , , , , , ,

Februari, det är månaden när våren börjar brotta ner vintern. I alla fall här i södra Sverige.

På nätterna är det fortfarande flera grader kallt och man vill bara krypa in i boet med en värmande soppa och en brasa i öppna spisen. Men på dagarna värmer solen och hoppet börjar återvända. Snart kan man sitta ute och ta en kopp kaffe, snart kommer värmen och snart kommer vaccinet som ger ett slut på den förbannade pandemin.

Men till dess krävs både värmande tröstemat – som kycklingsoppan – och pigg vårmat som stekt tonfisk med citron- och vermouthsås.

Gott ska det i alla fall vara. Och inte alltför krångligt.

Måndag: Svamp Stroganof – pasta för en vanlig måndag
Låt champinjoner få sällskap av soja och fransk senap. Det är pålitliga smakkompisar som lyfter svampen. Linser eller bönor ger en matigare rätt, men skulle du hata de små baljväxterna går det lika bra utan.

Tisdag: Soupe au poulet – värmande kycklingsoppa
Mild och värmande soppa. Den smakar som något mormor kunde ha lagat – om hon vågat använda vitlök och örtkryddor till något annat än ärtsoppa.

Onsdag: Fettuccine pomodoro – pasta med tomatsås
Ibland är det enkla också det goda – som i den här pastan med tomatsås. Men använd hela tomater på burk, så här års smakar de mycket mer än grönsaksdiskarnas bleka kopior.

Torsdag: Grönsakspannan chakchouka med grönkål & paprika
Som en ratatouille från Provence men med kanel, spiskummin och chili istället för örtkryddor. Ja, och så ägg såklart. I den här vintervarianten får grönkål hänga med ner i pannan.

Fredag: Fina fredagsfisken – lax med pankotäcke & risotto med räkor
Pankopanerad lax och risotto med godsaker. Ett glas vin. Äntligen är det fredag – och just den här fredagen väntar finalen i På spåret. Men gör som oss, se programmet via SVT-play. Då kan man pausa, och hinnner tänka ut svaret.

Lördag: Kycklinggryta med surkål från Alsace
Grytor med surkål blir mycket lättare, inte alls så där ”tunga” som grytor med nötkött och en skvätt grädde. Har du kyckling i grytan så är du helt hemma en vårvinterdag i februari.

Söndag: Stekt tonfisk med citron- & vermouth-sås
Okej, dags för lite vårfeeling. Pigg sås med citron och vermouth, och så tonfisk som fått en vända i stekpannan. Akta bara så fisken inte blir överstekt, då blir den bara torr och tråkig.

Här hittar du fler veckomenyer med Medelhavskost.