Etiketter

, , , ,

Först kokar man tunna klyftor av savoykål ett par minuter, och så gör man en gratängsås med gruyère (världens godast ost, om du frågar mig). Efter en stund i ugnen kan man stolt bära fram formen till matbordet. Där ligger nu en smaklig gratäng med mild kålsmak och en sås som ger rätten kropp och fyllighet.

Den passar perfekt om du vill ha vegetarisk festmat, men den funkar också bra till en bit fisk som du har varit snäll mot. Och det bästa av allt; det är inte ett dugg krångligt.

Det här behövs till 2 personer:
400 g savoykål i smala klyftor
smör & kallpressad rapsolja
1 msk vetemjöl
2 dl mjölk
1 dl crème fraiche
salt & peppar
2 – 3 dl riven gruyère eller lagrad Herrgård

Potatismos, ris eller bröd och en sallad till

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Koka savoykålen 2 minuter i saltat vatten, häll av och lägg i stor en oljad ugnsform.

Såsen. Smält smöret och ta med lite rapsolja. Vispa ner mjöl och värm så det tjocknar. Späd i omgångar med mjölk och crème fraiche. Värm så såsen tjocknar och OBS vispa nästan hela tiden. Salta & peppra. Ta av från värmen och rör ner den rivna osten, rör så osten smälter.

Häll över kålen. Gratinera i ugnen ca 20 minuter. Kolla så den inte bränns.

Verkar det krångligt att göra gratängsås? I så fall tar du bara 3 dl grädde eller crème fraiche, värmer den och rör ner den rivna osten. Voilà! Gratängsåsen är klar.

Men för mig krånglade den här maten på ett helt annat sätt. Jag lagade den, fotade och så lade jag bilden på Vin, mat, Alsace – och glömde bort den. Så när jag kollade på bloggen för några dagar sedan så hade den liksom av sig själv publicerat bilden. Det beror naturligtvis på att WordPress är elakt – inte alls på att jag satte fel publiceringsdatum.

Men nu finns den där. Med både bild och text.