Etiketter

, , , , , , , , ,

Har du tänkt på att på sommaren då ska man jämt unna sig saker; i alla fall är det så hemma hos oss. Vi säger vi ofta till varandra: ”Ska vi ta ett glas vin till maten, det är ju i alla fall sommar.” Eller ”Vi köper lite kött och grillar, vi är ju i alla fall lediga.”

Jag tror man ska tänka tvärtom. Det är nu när sommaren börjar gå på stopptid som man behöver uppmuntran och då ska man unna sig saker.

Pröva får du se: ”Ska vi ta ett glas vin till maten, det är ju i alla fall snart höst.” Eller ”Vi köper lite kött och grillar, nu när vi har börjat jobba.”

Men man behöver ju inte kasta bort alla sunda vanor bara för att sommaren börjar ta slut. En liten daglig tur på cykel eller tio minuters simning fortsätter jag gärna med.

Jag behåller också sommarvanan med mycket frukt och grönt, fisk och baljväxter – alltså medelhavskost. Här nedan finns några hyfsat nyttiga middagsförslag som i alla fall jag tycker är supergoda.

Måndag: Lyxig potatissallad med sparris & kallrökt lax
För några veckor sedan gjorde jag den här lyxiga potatissalladen. Testa den efter första dagen på jobbet efter semestern. Kanske ett glas vin därtill ”för vi har ju i alla fall börjar jobba”.

Tisdag: Pulled aubergine – till burgare & tacos
Aubergine är en fantastiskt mångsidig grönsak. Här får den tex-mex-kryddning och en smak som passar bra i burgare och tacos.

Onsdag: Pasta med champinjoner, spenat & crème fraiche
Den här pastan ligger nära den ultimata vardagsmaten – snabb, enkel & god. Vill man äta medelhavskost så väljer man fullkornspasta.

Torsdag: Ugnsbakad sej med ägg-, dill- & ansjovisröra
Röran med ägg, dill & ansjovis lyfter vanlig fisk till nya höjder. Självklart går det lika bra med torsk eller kolja eller den vitfisk du råkar ha hemma.

Fredag: Bagna cauda med rödbetor & lök, bönor & morötter
Samla vännerna runt ett fat med al dente-kokta grönsaker och den italienska såsen bagna cauda. Ät, njut och sitt kvar länge runt matbordet.

Lördag: Grillad lax med bourbonglaze & dilltzatziki
Äntligen börjar grillförbuden upphöra. Kanske läge för grillad lax ”för vi har ju i alla fall börjat jobba.”

Söndag: Nobissås – perfekt till primörer och biff
Missade du fredagens bagna cauda? Lugn, här kommer en annan sås som gör sig till kokta primörer. Morötter, färsk lök och sommarkål eller spetskål. Kanske en liten bit kycklingfilé eller annat kött.

Här hittar du fler veckomenyer med Medelhavskost.