Etiketter

,

”Vin, det kan man väl inte göra i Sverige?” Så tänker säkert de flesta, men faktum är att de har fel. Man kan visst göra bra vin i Sverige.

Ett exempel är Arilds vingård på Kullahalvön i Skåne. Där har Anette och Jonas Ivarsson skapat en gård  med 20 hektar vinodling. På de lätt böljande kullarna ut mot Skälderviken odlar de Pinot Noir till det röda vinet och Cabernet Cortis till vingårdens rosé.

Men det mest kända av deras viner är det vita Solaris 2016. Man kan köpa det på Systembutikerna i nordvästra Skåne, men man kan också beställa det på systembolaget.se. (Det är faktiskt ovanligt enkelt och smidigt).

Solaris är ett doftrikt vin med fruktighet och päron. Lite citrus och kanske melon och tropiska frukter letar sig också in i näsans doftsensorer.

I munnen är det helt torrt, men det finns ändå en känsla av att syran och en ”sötma” balanserar varandra. Jag vet inte om jag lurar mig själv, men smakbrytningen känns väldigt svensk; ungefär som när man äter ett svenskt äpple eller jordgubbe. Bägge är mycket sötare än vinet, men i både äpplet och jordgubben finns den där trevliga kampen mellan syra och sötma.

Familjen Ivarsson jämför också druvodling i Sverige med jordgubbsodling. Det svenska sommarvädret är svalare än i Centraleuropa (utom i sommar), men med ett stort antal soltimmar. Bär och frukt mognar långsammare, och blir då riktigt smakrika.

Arilds vingård drivs med ekologiska principer. Vinet är inte besprutat med gift och koppar, och druvsorten Solaris är i sig motståndskraftig mot svampangrepp. Tack för den inriktningen.

Så var det bara det där med priset, 149 kronor på Bolaget. Är det värt sitt pris? Det beror lite på hur man ser det.

Vi delade på en flaska till Chèvre chaud med mango. Både chèvre och mango trivdes i Solaris sällskap. Och så är det riktigt kul att få dricka ett bra svenskt vin.

Men det blir inte ett husvin. Du vet ett sådant där vin som man korkar upp när man vill ha ett glas vin på fredagskvällen.