Etiketter

, , , , , , , , , ,

Är du snäll mot dig själv? Eller rusar du runt i livet och hinner tänka ungefär lika mycket som strumporna när de roterar i torktumlaren?

Jag kom att tänka på det här på nyårsafton. På festen uppmanades alla att skriva ner vad de ville göra under det kommande året.

Naturligtvis skrev jag ’Vinskörd’, även om det nog blir på en svensk vingård och inte den där resan jag brukar drömma om. Du vet Medelhavet i september…

Jag plitade ner ’Bastu’ eftersom jag är en vinterfrysande bastuälskare, som nästan aldrig kryper in i det heta lilla rummet. Nästa punkt blev ’Good enough’. Man kan inte slå världsrekord varje gång, varken när det gäller jobbprestationer, häckklippning eller (surprise) matlagning.

Men så funderade jag en stund till… Och tänkte att det egentligen handlar om att vara snäll mot sig själv. Man måste ge sig själv tid att göra allt det där man aldrig hinner. Sitta på café och sörpla en espresso samtidigt som man läser en bra bok. Eller vika några timmar för romerskt bad med både den heta bastun, den fuktiga bastun och den lilla iskalla poolen på slutet.

Så till sist skrev jag upp ’Snäll mot mig själv’. I det ingår att göra de saker man vill (städa kan man faktiskt göra någon annan gång) men också att gå och träna någon gång och att äta hyfsat nyttig mat.

Kanske handlar det egentligen om att faktiskt leva i nuet.

Okej, jag tar frågan en gång till: Är du snäll mot dig själv – eller är det dags att börja med det nu?

Torsdag: Soupe au pistou
På östra sidan av Menton heter det pesto, men i Provence kallas basilikaröran för pistou. Här får den sätta smaken på en fräsch och vårlik soppa.

Fredag: Ugnsbakad röding med citronsås
Röding är som lax, men fastare i köttet och mindre fet i smaken. Hittar du några filéer så köp dem – och pigga gärna upp dem med citronsåsen.

Lördag: Krämig linguine med musslor, räkor, crème fraiche & vin
Vi åt den här pastasåsen för några veckor sedan och blev genast fast. Till och med hustrun godkände skaldjuren – trots att hon inte gillar musslor.

Söndag: Auberginegratäng
Fyllig gratäng med aubergine, mozzarella och tomatsås. Det är en av mina absoluta favoriträtter. Gott när som helst, men kanske allra mest när det är kallt ute och man tar fram den rykande varma gratängen ur ugnen.

Måndag: Len blomkålssoppa med currystekta kikärtor
Blomkål ger en mild och faktiskt fyllig bas. Currystekta kikärtor ger en smakskjuts till den milda soppan.

Tisdag: Torskrygg med marinerade bönor & caesardressing
Har du börjat jobba och ser framför dig en oändlig rad av veckor som inte bryts förrän på Skärtorsdagen? Då är du värd något gott – som marinerade bönor med torskrygg och caesardressing.

Onsdag: Pasta med stekt blomkål, wokad broccoli & broccolicrème
Slentriankoka inte grönsaker. Stek dem, mixa dem eller hitta på något annat, så lockas smaken fram. Fullkornpasta för den renläriga.