Etiketter

,

Skulle du ha en skvätt risgrynsgröt kvar efter jul, så har jag ett anspråkslöst förslag: gör en mangosorbet och servera den med risgrynsgröt. Om kylskåpet är tomt på julgröt så går det lika bra med vaniljglass, jag lovar.

I bägge fallen blir det en fräsch och ganska fruktsyrlig efterrätt – där glass eller gröt bryter udden av den skarpaste syran, ungefär det jobb som glassen gör med jordgubbarna på midsommar.

Dessutom är det nästan löjligt enkelt att göra mangosorbet. Man lägger fryst mango i mixern och kör tills det blir sorbet. Lättare kan det inte bli.

Det här behövs till 4 personer:
1 pkt fryst mango, 250 g
¾ granatäpple
ca 1,5 dl risgrynsgröt eller 4 kulor vaniljglass
drygt 1 tsk florsocker

Gör så här:
Kör fryst mango i en mixer tills det blir sorbetkonsistens. Peta ut kärnorna ur granatäpplet.

Lägg upp 2 kulor mangosorbet och 1 kula risgrynsgröt eller glass per person. (Använd två  matskedar och forma avlånga ”kulor”). Strö granatäpplekärnor över. Toppa med florsocker. (Lägg florsockret i en tesil och skaka försiktigt, så blir det en ”snömatta”.)

Pilla ut kärnorna från granatäpple är inte världens enklaste syssla. Förra gången jag hade ett recept med de små fruktkärnorna skrev jag att köket såg ut ungefär som om Homer Simpson hade pryat som slaktare. Men då fick jag ett råd av Joel, en vänlig läsare som hörde min klagan.

Han skrev: ” Skär av toppen, lägg sedan ett lodrätt snitt längs alla ”utbuktningar” på fruktens sidor. En helt rund frukt vill du inte ha utan ovanifrån bör den se ut som en stjärna med mjuka kanter.

När du skurit av toppen och lagt snitt längs sidorna ska det bara vara att bryta upp den i klyftor precis som med en skalad apelsin. Sen kan du plocka loss kärnorna med händerna, de ska bara ramla av.

Finns säkert andra sätt men detta funkar bra för mig.”

Nu har jag provat. Och det funkar! Tack Joel.