Etiketter

Tänk dig en varm sommardag i Bohuslän. Du köper med dig lite färska räkor och fiskhandlarens egen aioli och så går du ut på en klipphäll och dukar upp en liten picknick.

Skalar en räka, doppar den direkt i plastbyttan med aioli och stoppar den njutningsfullt i munnen. Du vänder dig om, letar fram flaskan med vitt vin och häller upp i ett par gamla glas.

Just där funkar en flaska Sèvre et Maines fantastiskt bra. Det är liksom det ultimata skaldjursvinet. Inte för ostron och vita dukar och kristallglas, men för de skaldjur man äter med fingrarna och när man torkar av fingrarna med vanligt hushållspapper.

Det är inget stort vin, men det är piggt med lukt av citrus, äpplen och päron. Smaken är ung och frisk, men syran är ganska nedtonad så den skrämmer inte iväg den stackars räkan som har letat sig in i din mun.

Nu hade vi inte räkor i munnen när vi delade på en flaska av vinet från Loiredalens mynning. Vi käkade Moules gratinées – gratinerade musslor & pommes frites. Men det var lika opretentiöst som räkor på en klipphäll och vi åt med händerna.

Och vi kom att tänka på räkor vid strandkanten och musslor i Frankrike. Det blev en påminnelse om att sommaren kommer även om det just nu är mörkt, grått och kallt.

En inte oväsentlig sak efter julklappsinköpen: Gadais Muscadet Sèvre et Maine 2016 har ett ganska hyfsat pris. 84 kronor på Bolaget, inte helt fel i den magraste av månader.