Etiketter

, , , , , , , , ,

Medelhavskost är den mat som människor åt på Kreta på 1950-talet. Mycket grönsaker, baljväxter och frukt. Bara lite av rött kött och snabba kolhydrater som socker och godis.

Men det är lätt att glömma bort att detta var de fattigas kök. De som inte hade råd med vitt bröd och vit pasta, inte gick till affären och köpte lördagsgodis.

Testa en vecka att äta de ”fattigas kök” från Kreta. Mycket frukt och grönsaker, men utan snabba kolhydrater. Inget vitt bröd, istället knäckebröd och fullkornsbröd.

Det gör skillnad och känns i kroppen. Jag lovar, jag har nämligen testat.

Måndag: Ugnsbakade ratatouillegrönsaker med feta & blomkålsris
Färgrikt, smakrikt & gott. Inte en smaklök är ledsen. Dessutom är det förbannat nyttigt.

Tisdag: Ljummen Laxsallad med linser, sockerärtor & avokado
Nu tar vi det lite lugnare. Chillar och njuter av maten en vanlig tisdag.

Onsdag: Wokad spetskål med halloumi, spetskål & kornotto
Det är bara att erkänna. Den här maten innehåller tre av mina favoriter. Fräsch spetskål, smakrik halloumi och mättande, mild kornotto gjord på korngryn. Ja, jag tycker det är gott.

Torsdag: Torsk på norsk med rödvinskokta linser
Vanlig torsk piggnar till av det salta vattnet. Linser vitaliseras av rödvinskoket. Men skippa potatis (massor av snabba kolhydrater) och ät rätten med vitlökskryddad spenat istället.

Fredag: Snabbgravad ugnslax med godaste gräslökssåsen
Det här är en av mina favoriträtter. Fräsch, smakrik och väldigt lättlagad. Men se till att få bort allt socker-salt innan laxen ska in i ugnen – och servera med matvete, ett klart trevligt alternativ till potatis. Kanske suger snaps eller haricots verts därtill.

Lördag: Grönsakscurry med linser, nötter & banan
Gott, fräscht och indiskt. Men akta dig för det vita riset, ät råris eller korngryn till maten istället.

Söndag: Kycklinggryta med surkål från Alsace
Det finns få saker som trivs så bra i min mage som surkål. Mättande utan att vara så där ”full-propp-stoppande” som mat kan vara. Vill man vara nyttig så hoppar man över potatisen, tar mer surkål istället. Och kanske lite fullkornsbröd till maten.