Etiketter

Bra bordeauxviner kan vara svårt att hitta utan att ruinera sig, men det finns undantag. På Systemet hittar man Chateau Tanesse 2014 för 102 kronor.

Vinet har en rak och stram hållning, men är samtidigt slankt och anpassat för en biff på tallriken. Det är så långt från extra-allt-och-lite-räksallad-på-toppen som man kan komma. Just därför passar det så bra till mat.

Lukten är lätt men djup, den drar mot svarta vinbär och fat. Kanske finns det också mustiga aromer av choklad och tobak. I munnen känner man av den strama och raka hållningen. Det är en trevlig strävhet, men den slanka kostymen gör att smaken inte invaderar munnen och skriker som ett barn ”Se mig, se mig”.

Själv gillar jag den här stilen. Det är skönt att slippa fruktexplosioner och massiva anfall av örtkryddor när man sitter där på fredagskvällen och slappnar av efter en vecka i grottekvarnen.

Hustrun och jag delade på en flaska Chateau Tanesse just en sådan kväll. På tallriken fanns entrecote och potatisgratäng – och när maten var slut och flaskan tömd, så slog vi oss ner i soffan. Mätta och nöjda kände vi hur livsandarna började återvända.