Etiketter

, , , , , , ,

En del viftar med studentmössan på Valborg, andra demonstrerar på Första maj. Och rätt många ser bara fram mot en lugn långhelg.

Men oavsett vad du tänker göra i helgen, så ska du äta – och då är det lika bra att äta gott. Här kommer några förslag på en Valborgsmeny.

Den börjar med ett glas bubbel eller kanske lite rosé. Till det några små smakbitar och snittar med laxmousse & lufttorkad skinka. Jag har snott delar av konceptet från en apéro som vi blev bjudna på av Chantale och François, några grannar som vi hade under ett par semesterveckor i Ronce på franska Atlantkusten för ett par år sedan.

– Kom in på en drink, sade de och så dukade de upp ett bord med små läckerheter, stort som ett svenskt smörgåsbord.

Skulle du vara sugen på andra smaker, till exempel chips gjorda av parmaskinka – enkelt att göra, men med bra festkänsla – så kan du kika på snittar & kex – med chèvre & parmachips.

Huvudrätten en Valborg ska vara lätt och vårlik, men inte komplicerad och dyr. Mitt förslag är karins kalkon – med pigga smaker av marinad, bea & potatissallad. Marinaden piggar upp kalkonen och tar du potatissallad till köttet, så blir det en smakbrygga mellan vinmarinaden och potatissalladens vinägrett. Såsen är av den sort som du borde skriva upp på din bucket list över saker du ska äta innan du trillar av pinn.

Om jag själv äter det här på Valborg… Det vet jag inte för vi ska käka mat hos Karin – alltså den som introducerade den här kalkonen. Men efterrätten vet jag vad det blir, för den ska vi ha med oss. Det blir semifreddo med jordgubbar, mynta & enkla chokladflarn, men i valet mellan bleka belgiska jordgubbar och svenska frysta, så väljer jag frysta bär alla dagar i veckan.

Oavsett vad du väljer: Trevlig Valborg!