Etiketter

,

Vi har precis varit på en bilfirma och tittat på bilar för att byta ut vår vår gamla Renault Mégane. En bättre begagnad var vad vi letade efter.

En skinande blank Audi-SUV passerade vi snabbt förbi. Prislappen låg på lite över 900 000 kronor. Porsche var vi heller inte intresserade av. Dels för priset på sådär en halv miljon, men också för bilens brist på höjd.

För om man väl skulle komma ner i en Porsche – hur gör man då när man ska ta sig ur den? Ringer på hemtjänsten och ber om assistans för att klara av att belasta knän som har fått en lagom dos åldersmässig artros?

Begagnade elbilar dissade vi också. Tyvärr har inte Pensionsmyndigheten förstått att den måste betala ut så mycket pengar att det räcker till riktigt bra miljöval.

Vad vi letade efter var helt vanliga bilar. Sådana där som gör att man får rum med det mesta av bagaget, och kan använda den utan att bli ruinerad. En pålitlig bil, men ändå så lite miljöbelastande som möjligt.

Efter lite letande hade vi bestämt oss. En Volkswagen Golf kombi med gasdrift. Begagnad såklart, men så pass ny att den funkar bra – även till årets Frankrike-semester.

Ungefär så tror jag att rätt många människor tänker när de ska köpa bil. Och ungefär så tror jag att rätt många tänker när de står på Bolaget och ska välja vin.

Det ska vara något som smakar bra och som funkar bra till maten, och det får gärna vara ett vin som är så lite miljöbelastande som möjligt. Pålitligheten är viktigare än sexigheten, om du förstå vad jag menar.

Och Alsacevinets motsvarighet till en gasdriven Volkswagen Golf, det kan mycket väl vara Biecher Riesling Organic 2022 (109 kronor, vitt, ekologiskt).

Vinhuset Jean Biecher gör pålitliga standardviner som funkar årgång efter årgång. Noll snobbism, noll hantverksmässighet. Bara habila standardviner som är tillräckligt mainstream för att inte skrämma bort kunderna.

Det är ett vin som funkar till fredagens räkor, lördagens fiskgratäng (och kanske även till söndagens fläskkött med ugnsstekta grönsaker).

När man trycker ner näsan i glaset så möts man av äpple, mineral och syrlighet ungefär som från en citron. Det luktar friskt och fruktigt. I munnen följer fruktigheten med, men framför allt är det ett friskt vin med en trevlig – inte alltför hög – syra. Alltså ett vin som passar de flesta.

Och var det inte det som du letade efter?