Etiketter

, , ,

Tänk dig en vanlig moules marinères, alltså fransk musselsoppa med vin och lök… Men du nöjer dig inte med musslorna utan tar med lax, torsk och fänkål i grytan. Och så toppar du den med vitöksrostade brödkrutonger.

Musselsoppan har då vuxit till en gryta med fylliga, runda smaker. Använder du förkokta musslor är det matlagning som är ungefär lika komplicerat som att grilla korv.

Och det är väl inget du bangar för?

Det här behövs till 3 personer:
450 g frysta förkokade blåmusslor
500 g fisk, t ex torsk och lax
3 schalottenlökar
1 fänkål
3 vitlöksklyftor
salt & peppar
2,5 dl fiskbuljong, vatten + tärning/koncentrerad fond
2,5 dl vispgrädde
2 dl torrt, vitt vin
ev ett par droppar hummerfond på flaska

Brödkrutonger
4 skivor vitt (surdegs)bröd
olivolja
1 vitlöksklyfta

Servering
1 liten bunt persilja, strimlad

Gör så här:
Tina fisken om den är fryst, men låt musslorna ligga kvar i frysen.

Skala och finhacka lök och vitlök. Dela fänkålen i kvartar. Skär bort rotstocken och det översta av rören. Strimla den tunt. Skär fisken i bitar som stora sockerbitar.

Fräs lök och fänkål glansig i olja. Salta & peppra. Häll på vin, fiskbuljong och grädde. Koka tills grönsakerna är mjuka, sådär en 10 – 15 minuter. Lägg i de frysta musslorna och låt grytan koka ett par minuter. Rör ner fisken, skruva ner värmen och låt grytan nästan-koka tills fisken är klar, cirka 5 minuter. Smaka ev av med några droppar hummerfond.

Skär brödskivorna i stora sockerbitar. Rosta dem i en stekpanna med lite olivolja. Droppa över mer olja och rör ner den sista vitlöken.

Strö över persilja och grytan – eller jag ska kanske säga sopp-grytan – är klar. (Vi åt den med djup tallrik och sked, och jag slängde en mussla som inte hade öppnat sig av tillagningen.)

Vill du ha ett enkelt recept på den vanliga musselssoppan så kan du klicka på länken: moules marinières.

Jag brukar skriva recepten på telefonen. Praktiskt när man står där i köket och ska få med alla ingredienser… Om det inte var för den förbannade autokorrekten. Den här soppan ska enligt min telefon innehålla ”förlikade musslor”.

Men priset tar hustrun, en 64-årig tysklärare. (Håll med om att det ger strikta vibbar…) Hon skickade ett jobb-sms om en person – Maria med ett finskt efternamn som började på K.

I sms:et presenterades personen som ”Maria Kondomen”.

Man kan säga att hustrun var ganska glad över att sms:et gått till en person hon känner väl.