Etiketter

, ,

Poutine är pommes frites som äts med ost, sås och kanske kött eller bacon (alltså en kusin eller föregångare till dirty fries). Men här pratar vi inte Diner i USA utan streetfood från kanadensiska Quebec. Särskilt populär är den här maten på vinterkarnevalen i Ville de Quebéc.

Där kan de frusna och trötta greppa en varm poutine i farten och få i sig massor av smak och kalorier. Funkar säkert bra om man råkat festa lite för mycket dagen innan.

Och lite varm mat behöver de säkert. Medeltemperaturen en vinternatt i Quebéc är minus 17 grader.

Även om jag ibland förbannar det nordatlantiska vädret här i Göteborg, så behöver jag sällan frukta tiotals minusgrader, särskilt inte i maj. Men poutine funkar bra ändå. Krispig klyftpotatis och maffig ostsås som piggas upp av chili och salsiccia.

Kunde vara sämre, om man säger så.

Det här behövs till 3 personer:
800 g god potatis
olja
salt
250 g salsiccia
250 g små, goda tomater
1 – 3 chili spansk peppar (beroende på hur stark du vill ha maten)

Ostsås
2 dl crème friache
2 dl riven, lagrad ost, t ex cheddar eller herrgård
salt & svartpeppar

Servering
Kanske ugnsstekta grönsaker. Vi åt vår poutine med ugnsstekt blomkål.

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta och/eller skala potatisen och skär den i klyftor. Lägg dem i en gryta med rejält saltat vatten. Låt den koka upp och koka i 2 minuter.

Häll av potatisen. Lägg den i en oljad långpanna eller stor ugnsform. Kör i ugnen ca 20 – 30 minuter. Rör om några gånger.

Ta bort skalet från salsiccian och bryt den i småbitar. Lägg den på potatisen, sätt ugnen på grill och kör i ugnen i ytterligare ca 10 minuter.

Värm créme fraiche i en kastrull. Rör ner den rivna osten så den smälter. Skär tomaterna i halvor och chilin i ringar.

Ta ut formen. Häll ostsåsen över potatis och salsiccia. Toppa med tomater och chili. Skjut in i ugnen i ett par minuter så allt blir varmt.

När jag försöker översätta det franska ordet poutine (som kanske betyder en röra) så svarar Google translate glatt ”Putin”. Och visst har Putin åstadkommit en röra, men jag är inte säker på att utfestade ungdomar på vinterkarnevalen i Quebéc ropar ”Putin” när de beställer lite bakfyllekäk.

Är det någon som vet hur Putin uttalas på franska? Jag menar säger man ”potinn” (poutine) så betyder det en röra. Skulle uttalet vara något mer logiskt och vara ”pytäng” (putin) så betyder det jävlars på ett ungefär. Med samma uttal ”pytäng” men med annan stavning (putain) så betyder det hora.

Ja, ja. Det kan inte vara lätt att heta Putin. Först startar man ett grymt och alldeles onödigt angreppskrig mot en fredlig granne. Sedan kör man fast i den ukrainska leran för att man inte behärskar så enkla saker som samband och logistik.

Ja, och så ringer president Macron – och då får man veta att man på franska kan välja mellan att kallas för röra, jävlars eller hora.