Etiketter

, ,

För många år sedan – och nu pratar vi den tiden när Televerket hade monopol och reklam-radio var förbjudet – hälsade jag på en kompis. Han visade stolt upp kvällens middag:

– Rotmos och rårivna morötter. Verkligen supergott, sade han.

Jag var aningen tveksam: ”Jaja, det kan man väl äta en gång om man måste” tänkte jag.

– Ja, alltså. Jag kom på det här i måndags. Så idag blir fjärde dagen med den här maten. Man tröttnar aldrig.

Sade han.

Själv tröttnar jag alltid. Inte på att äta mat, men på att äta samma mat. Senaste saken är pasta. Nu har vi kört med Barillas fullkornsspaghetti så länge att kommer någon dragande med ännu ett paket, då drar jag min kockkniv och skriker:

– Backa för helvete! Inte ett enda paket kommer över tröskeln till mitt kök.

Det är här strozzapreti kommer in i bilden. Ny form, bra al dente-egenskaper. Och kombinerar man pastan med räkor, sparris och en sås gjord på räkfond och grädde – då är man helt hemma.

Det här behövs till 4 personer:
500 g räkor med skal
1 liten morot
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
olivolja
svartpeppar & aningen cayennepeppar
2 dl torrt, vitt vin
2 dl vatten
några droppar hummerfond
2 dl vispgrädde
2 dl kokvatten från pastan
skalet från 1 eko-citron + saften från halva
2 dl riven parmesan

400 – 500 g grön sparris
olivolja
flingsalt & svartpeppar

400 g strozzapreti (eller annan pasta som du inte har tröttnat på)

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Tina räkorna om de är frysta. Skala dem, men spara skalen. Skala och fintärna morot, lök & vitlök. Fräs morot, lök och vitlök tillsammans med räkskal i olivolja tills löken är mjuk och räkskalen börjar vitna.

Häll i vin & vatten. Koka utan lock på medelvärme till ca hälften har kokat bort. Sila bort räkskal och grönsaker. Häll tillbaka såsen i kastrullen. Tillsätt grädden och rivet citronskal, låt såsen fortsätta koka utan lock.

Koka pastan under tiden. Häll av pastan, men spara pastavattnet. Häll ca 2 dl pastavatten i såsen. Smaka av med pressad citron och lite hummerfond. Smaken ska vara hög och rund.

Blanda ner pastan & parmesan i såsen. Rör runt så osten smälter. Lägg ner räkorna och låt dem bli varma. Toppa med sparris (när den är klar).

Sparris. Bryt av den nedre, träiga delen. (Lika enkelt som det låter – bara böj, så bryts sparrisen på rätt ställe). Skär varje sparris i 2 – 4 delar. Lägg dem i en ugnsform, sprinkla över lite olivolja och blanda runt. Kör i ugnen i ca 12 minuter. Strö över flingsalt och kör ett par varv med pepparkvarnen.

Tänker du ”Guuud, va långt och jobbigt recept”, så kan man göra såsen på vatten, vin & grädde + färdig hummerfond, istället för att koka en egen räkfond. Jag vet, för jag har prövat.

Strozzapreti med sparris och räkor var vår middag förra fredagen. Vi njöt av räkor & färsk sparris. Och vi njöt av smakbrytningen mellan gräddens sötma och citronens syra.

Till maten delade vi en flaska riesling, Brand från Cave de Turckheim, som vi köpte i Alsace för några somrar sedan. Vinet hade fått en avrundad ton, och en läcker balans mellan syra och en liten, liten restsötma. Det var en – i mitt tycke – perfect match.

Brand går inte att köpa i Sverige. Men letar du vin till den här maten så välj gärna en riesling med aningen restsötma. Kanske något från Turckheim eller från den tyska kusinen von Winning i Pfaltz.