Etiketter

, , ,

Det här var vår middag i söndags, och på något sätt känns det som just söndagsmat. Alltså mat som man får pyssla om en stund i köket innan det är dags att äta.

Jag tyckte jag svingade på rätt bra med kryddburkarna, och trodde nästan att hustrun skulle dra i stoppsnöret och förklara att det inte var mat för henne. Men det blev mer varma, fylliga toner, och inte så mycket chilihetta – så hustrun åt och såg glad ut.

Men hoppa inte över citronklyftorna. De ger kålen lite uppiggande syra.

Det här behövs till 2 personer:
400 g spetskål (eller vitkål)
olivolja
salt & svartpeppar
1 tsk spiskummin
1 tsk (rökt) paprikapulver
3 – 4 nypor milda chiliflingor, typ pul biber eller aleppo

Kikärtor
1/2 pkt kikärtor
olivolja
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk (rökt) paprikapulver
1/4 tsk chipotle chili eller lite chiliflingor
salt

Örtolja
1 knapp dl hackade örtkryddor (persilja, timjan, oregano…)
1 knapp dl olivolja
2 – 3 vitlöksklyftor
1/2 chili, spansk peppar
salt & svartpeppar
1 klyfta citron

Servering
Ris, matgryn eller bara ett gott bröd
ev hummus på den andra halvan av kikärtsburken
ett par klyftor citron

Gör gärna så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj spetskålen, dela klyftor och skär bort det grövsta av rotstocken. Lägg i en oljad ugnsform och droppa över lite olja. Krydda med salt, peppar, spiskummin, paprika och milda chiliflingor. Kör i ugnen i ca 20 minuter, vänd klyftorna efter halva tiden. Lägg ev över lite folie om kålen ser ut att brännas.

Kikärtorna. Skölj dem under rinnande vatten. Droppa av, torka dem, och lägg dem i en oljad ugnsform. Krydda med spiskummin, paprikapulver, chipotle chili och salt. Blanda runt kikärtorna och skjut in dem i ugnen i ca 20 minuter. Rör om några gånger under tiden. Öka ev värmen på slutet så kikärtorna blir lite krispiga.

Örtolja. Skölj och hacka örtkryddorna. Skala och finhacka vitlöken (eller riv den). Dela, kärna ur och strimla chilin. Blanda allt med olivolja. Salta, peppra och pressa i lite citron.

Koka ris eller matgryn under tiden. Gör gärna hummus på resten av kikärtorna.