Etiketter

, , , ,

pasta m tomater o haloumi

Det är lätt att känna sympati för Galenskaparna när de sjunger ”Det ska va’ gott att leva, annars kan det kvetta, gott att leva…”. Men som lätt matnördig person har jag gjort om det till ”Det ska va’ gott att äta, annars kan det kvetta”. Och det gäller även om man försöker äta lite nyttigare.

Här kommer sju rätter som jag verkligen gillar – och som kvalar in i vad som krävs för Medelhavskost. I alla fall om man har en så pass liberal tolkning att det funkar även med andra råvaror än de som finns vid Medelhavet. Fet fisk och kokosmjölk är liksom nyttigt även om ursprunget är havet utanför Norge eller en kokospalm i Sydostasien.

Måndag: Spaghetti med tomater & haloumi – lätt vardagslyx
Det finns mat som känns lyxig utan att kosta skjortan och kräva tre timmar i köket. För mig är de här stekta haloumistavarna och tomaterna just sådan mat. Den renlärige väljer fullkornpasta.

Tisdag: Ugnsstekt lax med linser, tomat & feta
Lättare kan det nästan inte bli med matlagningen. Linser från en tetra, lax från frysen. Toppa med delad feta och tomater. Och så en liten stund i ugnen.

Onsdag: Wokade grönsaker i kokosmjölk
Ibland blir längtan efter het asiatisk mat så stor att den bara måste hamna på tallriken. Vill man inte ta vägen förbi sin lokala thai take away, så funkar den här vegetariska thai-woken bra.

Torsdag: Fiskgryta från Alsace – godaste fisken
Say no more… Men testa själv!

Fredag: Linguine med volongue musslor – enkel lyx & rena smaker
Det här är den ultimata fredagsmaten: snabblagat, enkelt och lite lyxigt gott. Nu är det väl läge för ett glas vin i alla fall, det ingår ju i Medelhavskosten

Lördag: Kycklingfilé med citron- & vermouth-sås
Citron- & vermouth-sås höjer kycklingfilén som annars kan kännas lite anonym. Men välj eko-kyckling som både är nyttigare och smakar mer. Söndagsmaten är ju nästan gratis…

Söndag: Ugnsbakad spetskål & linser
Ja, nästan gratis var det. Men gott.

Här hittar du fler veckomenyer med Medelhavskost.

spetskål m linser