Etiketter

, , , , ,

Jag gillar husman – och då menar jag svensk husman. Laxpudding, jansson, wallenbergare.

Men jag är rätt såld på fransk husman också (surprise!). Både den lite tyngre nordfranska maten med kål och kött och ost – och söderns lättare mat med tomat, vitlök och olivolja.

Köttfärslimpan pain de viande kvalar in i den nordfranska traditionen. Inte alls olik vanlig ”svensk” köttfärslimpa. Bara med lite mer smak.

Gott så där en vanlig dag när våren verkar ha kommit av sig.

Det här behövs till 4 personer:
800 g blandfärs (eller annan köttfärs/vegofärs)
1/2 dl ströbröd
1 dl buljong, vatten + flytande fond
1 litet knippe persilja
(drygt) 1/2 tsk salt
svartpeppar ur kvarn
2 vitlöksklyftor
2 msk dijonsenap
1 ägg
olivolja

ca 4 morötter
4 – 8 schalottenlökar eller steklökar
olivolja
salt & svartpeppar

Sås
2 dl rött vin, inte så strävt
1 dl köttbuljong, vatten + tärning/fond
1 msk tomatpuré
salt & svartpeppar
2 lagerblad

Servering
potatismos eller kokt potatis

Gör gärna så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda buljong och ströbröd, och låt det svälla en stund. Skala vitlöksklyftorna. Skölj och strimla persilja.

Lägg köttfärsen, ströbrödsblandning, ägg och senap i en stor bunke. Salta & peppra. Rör ner persilja och pressa i vitlök. Blanda runt. Tänk 3-åring som leker med maten, så förstår du hur man blandar. Stek ett smakprov i mikron och smaka av. Kanske lite mer senap eller salt?

Olja en stor ugnsform. Skrapa ner köttfärsen och forma till en stor ”limpa”. Ugnsstek i ca 40 minuter. (Stick ner en kniv – om köttsaften som tränger upp är klar och ofärgad, så är köttfärslimpan färdig.)

Skala lök och morötter. Skär morötterna i grova bitar. Dela lökarna om de är stora, och stek i olja. Salta & peppra. Lägg ner grönsakerna runt köttfärslimpan och låt dem få 30 minuter i ugnen.

Såsen: Vispa ihop buljong, vin och tomatpuré i en kastrull. Salta, peppra och lägg ner lagerblad. Låt såsen koka 5 – 6 minuter. Häll den över köttfärslimpan och grönsakerna. Låt såsen få 10 – 15 minuter i ugnen.

Ät & njut tillsammans med potatismos (mitt val). Om du vill pigga upp utseendet kan du strö persilja över formen med den färdiga köttfärslimpan.