Etiketter

, , ,

Du vet hur det är när man drar kundvagnen på Ica nu för tiden. Först plockar man ner en vanlig flaska olivolja – för nästan 200 kronor litern. Sedan tar man ett 15-pack ägg för så där en 60 kronor. Och en bytta Bregott för 60 spänn.

När man kommer till köttdisken, så blir man villrådig. Lite kött till fredagsmaten… Men entrecote för 300 kronor kilot eller lövbiff för 200?

Mitt enkla råd är – köp köttfärs och lite feta. Och så går du hem och lagar de här saftiga, grekiska köttfärsbiffarna med feta som smälter lite när biffarna steks. Fredagskvällen är räddad. Jag lovar.

Det här behövs till 4 personer:
500 g nöt- eller lammfärs
olivolja
2 msk ströbröd
1 ägg
3 schalottenlökar eller 1 gul lök
1 knippe persilja
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
drygt 1 tsk spiskummin
2 msk torkad oregano
svartpeppar
50 – 75 g fetaost

Tzatziki
1/2 gurka
salt
1,5 – 2 dl grekisk yoghurt
1 – 2 vitlöksklyftor
1 klyfta citron
lite olivolja
lite svartpeppar

Servering
Grekisk sallad med lök, gurka, tomat och feta
Gärna klyftpotatis

Gör gärna så här:
Tzatziki. Skölj och riv gurkan grovt. Salta och låt den stå en stund. Krama ur vätskan med händerna och blanda med yogurt och pressad vitlök. Droppa i lite olivolja och pressa en citronklyfta. Smaka av med svartpeppar och ev mer salt.

Köttfärsbiffar. Skala löken och hacka den riktigt fint. Skölj och strimla persiljan. Skala vitlöken och skär fetaosten i tärningar.

Ta en stor bunke. Tryck ner köttfärs, ströbröd och persilja. Knäck i ägget och krydda med salt, oregano, spiskummin och svartpeppar. Pressa i vitlöken och blanda allt med händerna. Tänk 3-åring som leker med maten så vet du hur man gör.

Dela köttfärsen i fyra delar. Tryck i lite feta i mitten av varje del och forma till biffar/hamburgare. Stek i olja på lite mer än medelvärme i ca 10 – 12 minuter. (Tiden beror på hur tjocka biffar du har gjort).

En spaning. Nästa gång ska jag testa att blanda ner lite strimlade, soltorkade tomater i köttfärsbiffarna. Jag tror att det kan bli riktigt gott.