Etiketter

, , , , ,

Det här är en potatissoppa med en kul twist. Basen med potatis och lite crème fraiche bygger en len och mjuk smak. Majs adderar lite sötma och chilifrukterna ger en liten, liten hetta som bara kan anas i bakgrunden.

Dessutom är det mat som går ganska fort att få fram på bordet, och som inte ger chockbesked när man tittar på kassakvittot. Alltså, bra vardagsmat.

Det här behövs till 4 personer:
1 gul lök
smör & (kallpressad) rapsolja
2 chili, spansk peppar eller jalapeño
6 medelstora potatisar
salt & svartpeppar
1 l kyckling- eller vego-buljong (vatten + tärning/fond)
5 dl majskorn
1 dl crème fraiche eller mjölk
lite strimlad persilja (eller koriander) och chili till garnering

Servering
Ett gott bröd, själva åt vi grahamsbullar

Gör gärna så här:
Dela, kärna ur och strimla chilifrukterna. Skala och tärna potatisen. Skala och hacka löken.

Fräs lök och chili i olja och smör. Salta & peppra. Rör ner potatisen, häll på buljongen och låt soppan koka till allt är kokt, ca 15 – 20 minuter. Lägg i majsen på slutet.

Ta upp en del av soppan och mixa den med en stavmixer (för att få en krämigare, redd soppa). Häll tillbaka den mixade soppan, och klicka i crème fraiche. Vispa runt och låt allt bli varmt.

Servera med lite persilja och chili på toppen.

Jag hittade den här soppan när jag letade runt på nätet. Det var Cia på Nyttig mat ska vara god som hade lagat den. Men originalreceptet kommer från Foodiecrush, som är en amerikansk sajt, tror jag.

Sedan gjorde jag som jag brukar, alltså ändrar. Jalapeño ut, spansk peppar in. Mellanmjölk ut, crème fraiche in. (Gärna nyttig, men det ska vara gott. Riktigt gott).

Och så var det garneringen. Originalreceptet säger strimlad koriander, men jag var nog ledig den dagen vi hade korianderkunskap i skolan. Tycker faktiskt det smakar vederstyggligt jävligt. Det blev persilja istället.

Men du gör såklart som just du vill.