Etiketter

, , , ,

Hittar du någon som säljer röding till ett bra pris, så slå till på ett par fiskar. Det fasta köttet påminner om lax, men är mindre fett och mindre ”smörigt”. Fräschare helt enkelt.

Vi har tur som har en släkting med kontakter ibland rödingfiskare. Häromdagen kom vi över lite fisk och bjöd vi in vännerna på ugnsstekta rödningfiléer och en vårlik citronsås.

Trevligt, festligt och med klar nu-är-det-vår-och-maj-känsla.

Det här behövs till 4 personer:
800 g rödingfilé
smör
salt & peppar

Citronsås
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1,5 dl stark fiskbuljong, tärning/fond + vatten
0,5 dl vitt torrt vin
2 dl crème fraiche, 34 %
salt & peppar
rivet skal av ½ ekologisk citron
ca 1tsk pressad citron

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg fisken i en oljad form, salta & peppra lätt och sätt in fisken i ugnen tills den skivar sig fint när man trycker på den med ett finger. Det tar nog en 8 – 10 minuter. (Jag glömmer alltid att kolla den exakta tiden, för det är mycket lättare att kolla temperaturen med en lätt fingertryckning).

Gör såsen under tiden. Smält smöret i en kastrull. I med mjölet och vispa så det blandas. Späd med fiskbuljong, lite i taget. Vispa så redningen blandas. Häll i vin, crème fraiche och rivet citronskal. (Bara det gula, inte det beska vita). Låt allt koka ett par minuter. Smaka av med salt, peppar och pressad citron.

Ett anspråkslöst förslag om ”vinprovning”. Vi lät gästerna gissa vilka viner de drack till rödingen. Flaskorna var inslagna så namnet inte syntes, men Systemets beskrivning fanns på ett papper till varje deltagare. I slutet av huvudrätten fick var och en berätta hur de hade gissat – och så avtäcktes flaskorna.

Klart trevlig aktivitet, som blev ganska avslappnad och klart samtalshöjande.

Ett vin som uppskattades var Gustave Lorentz Riesling. Får väl återkomma med några rader om det vinet senare.