Etiketter

,

Det finns en del drycker jag nästan bara köper utomlands – för här hemma känns det som om man blir rånad när man ska betala dem. En är den ljuvliga Limoncello, fantastisk söt men frisk citronlikör.

En annan är Campari. Besk och söt och… alldeles underbar, som Askungen skulle ha sagt i Kalle Ankas julprogram. Men även här tar det emot att lägga 200 kronor på något man använder i drinkblandningar.

Nu finns det en ersättning, den finska bittra aperitifen Rosita (103 kronor på Bolaget för 75 cl). I sig själv är den inte guds gåva till drinkbordet, men i blandade drinkar funkar den bra.

Egentligen har den bara ett stort fel: den är för billig, så billig att den har drabbats av vanrykte som den där flaskan de på parkbänken väljer på Bolaget. Det är faktiskt lite orättvist för en habil drinkingrediens.

Blandar man den med röd, söt vermouth och gin får man en variant av den klassiska drinken Negroni. Den påstås komma från Florens där greve Negroni bad att få något starkare än en vanlig Americano med Campari och vermouth. Bartendern hällde då en skvätt gin i glaset och drinken som bar grevens namn såg dagens ljus.

Jag har gjort den lite enklare. Istället för att röra den i ett särskilt glas med is och sedan hälla över den i serveringsglaset, så häller jag ingredienserna direkt i glaset, rör runt och lägger i två isbitar.

Och så har jag bytt apelsin mot citron. Det ger en pigg citrusdoft och en smak där beskan från malörten balanseras av lite sötma. Stolt ryggrad – som gör att drinken varken trillar ner i det beska eller det söta diket – får den av gin.

Det här behövs till en drink:
3 cl röd, söt vermouth
3 cl gin
3 cl Rosita
några droppar citron
citronskiva & is

Blanda, drick & njut. Och skulle du tycka att 200 kronor för en flaska Campari inte är något problem, så kan du köra på det ursprungliga receptet.

Vill du ha en alkoholsvagare variant? Ta då bort gin och häll i sodavatten istället – då heter drinken Americano. Men smaken, den håller fortfarande.