Etiketter

Vad dyrt allt har blivit! Hyran går upp, räntorna stiger och priserna på Ica kan skrämma slag på vilken pensionär som helst.

Tur att det finns saker som blir billigare. Till exempel Chateau Saint-Sernin 2020 (rött vin från Bolaget). För två år sedan kostade en flaska 89 kronor, redan det var ett bra pris. Nu säljs det för osannolika 59 kronor – alltså ett fynd.

Systemet får inte rea viner, så uppenbarligen är det importören som säljer ut lagret. Varför vet jag inte, men försäljningen i Sverige kanske ska upphöra.

Det är lite synd för det är ett habilt vin. Ett schysst rödtjut, helt enkelt.

Men är du spekulant så se till att vara ute i tid. Vinet måste beställas – på precis samma sätt som man köper andra saker på nätet. Man klickar runt på Systemets hemsida, betalar och ett par dagar senare för man ett meddelande att nu är det dags att trava ner till det Bolaget och hämta flaskorna.

Chateau Saint-Sernin är gjort på malbec-druvan och kommer från Cahors i sydvästra Frankrike, så där en timme norr om Toulouse. Enligt läroboken ska det vara kraftiga, sträva viner. Men här pratar vi om en lite mer blyg viol.

Lukten är ganska försiktig med fruktiga toner av både röda och mörka bär. Det luktar faktiskt som ett trevligt, inbjudande och inte alltför komplicerat vin.

I munnen är det piggt och friskt. Fruktigheten hänger med och tanninerna tillhör inte den bråkiga sorten.

Det är med andra ord ett lättgillat vin med tydliga smaker och rejäl frukt, alltså ett vin som passar till vårens första grillade köttbit. Kanske grillad fläskkarré, eller varför inte en skiva lammstek med ratatouille?

Men häll upp vinet på karaff eller tillbringare så det träffa lite syre och luftas.

Vi drack en flaska när några kompisar kom på besök. Vinet var gott men lite – vad ska man säga – knutet? Men ett glas vin blev stående i några timmar, och när jag sedan smuttade på glaset var det som vinet hade blommat ut. Fräschare, renare och öppnare.