Etiketter

, , , , , , , , ,

lökpaj tarte aux oignons

Krämig fyllning med lök, ägg och crème fraiche möter frasigt pajskal. Det är hemligheten bakom Tarte aux oignons. Pajen funkar bra som lättare middag med sallad, men den gör sig också bra på en buffé tillsammans med en massa andra godsaker.

Vi gjorde pajen med ett magert pajskal där smöret var ersatt av olivolja, vatten och lite vin. Det fungerade inte så bra. Pajskalet blev hårt och trist, så håll dig till den vanliga pajdegen om du vill ha ett frasigt pajskal.

Det här behövs till 3 – 6 personer (middagsrätt – buffé):
750 g gul lök, tunt skivad
2 + 1 msk smör
salt & vitpeppar
0,5 – 1 dl vatten
1 msk vetemjöl
1 dl crème fraiche
2 ägg

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Fräs löken i lite smör i 10 minuter. Salt & peppra på ganska bra. Häll på lite vatten och koka i 10 minuter, vattnet ska koka bort nästan helt.

Lägg i lite mer smör. Strö över vetemjölet och rör runt ordentligt. Lägg i crème fraichen, koka ett par minuter till. Ta av från värmen och smaka av fyllningen.

Knäck äggen och vispa så gula och vita blandas. Rör ner äggen i lökröran. Häll hela röran i ett förgräddat pajskal. Sätt in pajen i ugnen och grädda tills den har fått fin färg, cirka 30 minuter.

Pajskalet som vi gjorde:
Blanda 3dl vetemjöl med 1 tsk salt, 0,75 dl olivolja, 0,5 dl vatten och 1 msk kallt vitt vin. Arbeta ihop till en smidig deg, sätt in den i kylskåpet 1 timme.

Tryck ut degen – eller kavla ut den – i en hög eller vid pajform (det är ganska mycket fyllning som ska få plats). Förgrädda i 10 minuter, 225 grader.

Men det här pajskalet funkade inte så bra, så gör hellre en deg med 125 g smör, men utan olja och vatten. Receptet till den smalare pajdegen hämtade vi från Bo Hagstöms Kokbok. Det är en fantastiskt bra kokbok, både användbar och trevlig att läsa. Men även solens mat har fläckar…