Etiketter

, ,

För en tid sedan handlade vi take away från en vietnamesisk krog här i Göteborg. Hustrun tog nudelsallad med räkor. Själv gick jag loss på en stor portion med långkokt högrev.

Köttet var så mört så det föll i delar bara man tittade på det. Såsen var tät, fyllig, med pigga toner av något jag inte kunde placera. Ingefära? Vitlök? Misosoppa?

Det var vansinnigt gott – utom morötterna som var sönderkokta – men faktiskt ganska dyrt. Så nästa gång fick det bli ett hemmakok, på koreanska den här gången. Köttet blev supermört – men det räckte inte med att titta för att sönderdela det. Såsen blev tät, fyllig, med sojabas och toner av vitlök, ingefära och misopasta.

Det smakade inte på samma sätt som den vietnamesiska take awayen, men det var riktigt gott. Och morötterna var inte sönderkokta.

Det här behövs till 4 personer:
800 g högrev
1 gul lök + 1 morot
6 vitlöksklyftor
1 bit ingefära, som en stor tumme
2 chili, spansk peppar
neutral olja
1,5 msk socker
1 dl japansk soja
1,5 msk sesamolja
1,5 dl rött vin, inte strävt
5 dl vatten
2 msk mild vinäger, risvinäger eller vit balsamvinäger
2 portionspåsar misopasta (för soppa)
3 morötter
8 – 10 schalottenlökar
350 g champinjoner

Servering
ris eller nudlar, och kimchi eller snabbpicklade grönsaker

Gör gärna så här:
Skala den första löken och moroten. Skala och riv vitlök och ingefära. Dela, kärna ur och strimla chili.

Putsa köttet och skär bort hårda talgbitar. Skär i grytbitar, ca 2 x 2 cm. Bryn köttet i omgångar i en stekpanna. Lägg över i en stor gryta. Tillsätt socker, lök och morot, samt riven ingefära och vitlök. Låt sockret smälta. Häll i soja, sesamolja, vin, vinäger och vatten. Rör ner misopastan.

Låt grytan koka på svag värme i ca 2,5 timmar, tills köttet är supermört. (Ta upp den första löken och moroten efter 2 timmar).

Skala schalottenlöken under tiden. Skölj/torka av svampen och dela i mindre bitar. Skala morötterna och skär i grova bitar. Lägg i moroten när det återstår 25 minuter av koktiden. I med schalottenlöken när 20 minuter återstår, och svampen när det är 15 minuter kvar.

Smaka av grytan. Kanske lite mer vinäger för att balansera sötman?

Grönsaker som morot och svamp ska inte stekas i de flesta asien-inspirerade recept jag har träffat på – och receptet här ovan följer de råden. Men det gör att grönsakerna inte utvecklar sin fulla smak, så nästa gång fräser jag nog grönsakerna i lite olja innan de hamnar i grytan. Då blir också koktiderna lite kortare.

Originalet till den här koreanska grytan har jag inte hittat på själv. Inspirationen är ett recept på Icas webb, långkok på koreanska. Men sedan har jag stuvat om lite bland ingredienser och tillagning.

Hur just du vill ha det – det kan faktiskt bara du själv svara på.