Etiketter

, , ,

Ungefär elva månader om året är det lättare att vara tysk eller fransk än svensk. Som tysk kan man säga ”Kom över på en öl” och så serveras en pilsner med fast skumkrona tillsammans med några nötter att knapra på.

Och en fransman bjuder gärna på en aperitif, ett glas vin och något att tugga på. Det kan vara några oliver eller en hel massa olika småsaker så att det nästa bli till ett litet smörgåsbord.

Men som svensk får man bjuda på middag eller nöja sig med en kopp kaffe.

Utom i december – då kan man bjuda på glögg. Och när det är som kallast och mörkast öppnar sig den sociala världen. Man tittar in hos grannen, hälsar på de där kompisarna man tänkt besöka i snart ett år.

I muggen finns det varma vinet och som tilltugg finns – ja, allt från ett par pepparkakor till en hel liten värld av sött och gott.

Men om du är som jag: hoppa över det där russintunga vinet med så mycket socker så man undrar om tomtarna på Blossa är på kanelen när de jobbar. Gör en Vin chaud med rött vin, vaniljstång och bara lite socker. Mycket fräschare och godare, om du frågar mig.

Vill man ha tilltugg kan man göra små ”tarte” med rödlök & chèvre. Fräscht och lite syra – och superenkelt om man använder färdig smördeg. Nästan lika enkelt är att göra chrèvrefyllda dadlar med bacon. Grönkålschips är inte heller så krångligt, men passa de så de inte blir brända.

Lite större tålamod får man ha om man ska fixa kompott och marmelad av fikon. Man måste i alla fall vara ute ett par timmar innan för att göra fikonmarmelad till Brie och Saint Agur. Men sedan håller sig marmeladen i alla fall genom hela glöggsäsongen.

Fikonkompott med Appenzeller & Gruyère är en fantastisk ostavslutning på en middag. Men den skäms inte för sig en sen eftermiddag när skymningen kryper närmare. Det gör inte heller fikonröra till Stilton & ädelost.

En bubblare i glöggtider är annat sött vin. Sauternesvin och lussebullar med saffran, föreslog en vinskribent. Själv skulle jag nog hålla mig en god Tokajer och toscaäpplen.

Vill man fixa ännu lite mer så kan man göra små äppelpajer med hasselnötter, rom & choklad. De funkar bra på ett mingel, men går också bra efter ett glas rom. Om du heller gör något med päron så är portvinskokt päron med Saint Agur, valnötter & knaprig kavring ett klart smakligt alternativ.

Eller också går man loss på på allt det goda man kan göra av kakao, till exempel parfait med Nutella & mörk choklad. Skulle du – liksom jag – vara svag för choklad med havssalt så finns två alternativ. Antingen gör du chokladmousse med havssalt eller också satsar du på chokladfondant med havssalt. Ingen smalmat direkt, men gott.

Om du läser det här efter julafton – och råkar ha lite risgrynsgröt över – så gör världens enklaste mangosorbet och servera den med granatäpple & risgrynsgröt (eller glass). Det låter knäppt, men funkar kanonbra ihop.

Men det finns ett mycket enklare sätt att fixa guldkant på glöggtillvaron. Ta fram lite pepparkakor och en vanlig ädelost. Lägg en tunn skiva ost på pepparkakan, ta en tugga och lite varm glögg.

Och njut! Jul och advent är till för att man ska energi – inte att man ska slita ut sig i flera veckor för att sedan kunna sitta ner i ungefär 38 sekunder.