Etiketter

,

Hur är sitt förhållande till starkviner, är det något du brukar testa eller tror du att det bara är något för mormor och gamla tanter?

En del kombinationer tror jag är ganska vanliga. Många har nog druckit portvin till grönmögelost. Kanske sippat på ett glas till ädelost eller en bit Stilton. Känt hur sötman i vinet gifter sig med den salta osten.

En och annan har nog testat Sauternes-vin. Kanske till en crème brylée eller en äppelkaka. Men hur många har provat ungersk Tokajer till toscaäpplen – eller andra knäckiga efterrätter med äpplen?

Nej, jag kunde väl tro det. Men det gjorde vi härom kvällen – och jag blev klart överraskad över vilken bra kombo det blev. Lite toscaäpplen på tallriken och i glaset Grand Tokaj Szamorodni 2017 (129 kronor för 50 cl, vitt, sött vin)

När jag luktar på vinet så kommer först dofter av mandelmassa, honung, och något som drar mot äpplen och syra. Men sedan är det som om vinet släpper loss och det luktar ljuvligt av aprikoser, blomsterängar och fruktfat.

Känslan av mandelmassa och honung följer med in munnen. Men det finns också en äpplighet, lite av den där ”bokna” känslan som finns i fransk cider. Och det är just den som gifter ihop vin och dessert!

Tillhör du dem som inte har testat Tokajer, så har jag en stark uppmaning. Trava iväg till närmaste Bolag, handla en flaska och gå sedan hem och gör toscaäpplen eller annan god äppeldessert. Men se till att efterrätten är söt – annars är det risk för att sötman i vinet tar över hela föreställningen.

Har du pengar som bränner i fickan så finns det dyrare alternativ, men Grand Tokaj Szamorodni är ett vin som funkar bra för mig. Särskilt om jag får lite toscaäpplen till.