Etiketter

, , , , , , , ,

På midsommar då ska man ta en OP Andersson och äta sill. Kanske grilla framåt kvällen, men först ska man fira midsommar. Något som innebär att man klär en pinne med björklöv och blommor – och sedan ska man hoppa runt den och låtsas vara små glada grodor.

Som du förstår har jag aldrig fattat charmen. Inte ens när jag var så där 4 år gammal.

– Kom nu. Vi ska dansa runt midsommarstången. Det blir väl roligt! sa de vuxna.

– Nä, sa jag. Vill inte.

Den här djupt individualistiska inställningen höll på att bli en kris när 20-åringen var ett par, tre år gammal. Han hade aldrig varit på ”riktigt” Midsommarfirande, så jag och hustrun satte honom i bilen och så åkte vi iväg till en festplats med extra allt. Det var folkdräkter och körsång och midsommarstång. Det var luftgevärsskytte och dans och en fickplunta i skogen bland trakten ungdom. Alltså en chans att upptäcka det riktiga midsommarfirandet.

20-åringen som då bara var en liten parvel traskade lydigt runt en stund, sedan sa han:

– Kan vi åka hem nu?

Ibland är det tur att egenskaper går i arv…

Men nu var det maten det skulle handla om. Har du tröttnat på den vanliga matjessillen, så gör en Matjessilltårta. Lite meck är det att få till den, men det är ett besvär som lönar sig för det är ett häftigt recept. Annars kan man prova någon av de snabba sillinläggningarna: Citronsill med timjanCurrysill eller Inlagd sill med prästost, gräddfil & stenbitsrom. Eller gör en Gubbröra med matjessill & crème fraiche.

Gillar du rökt lax, så testa att äta den med vispad crème fraiche och hackad dill. För mig är det en perfect match. De två besläktade recepten Kallrökt lax med dillcrème, ruccola & apelsin samt Kallrökt lax med äpple & dillcrème är från början inte avpassade för midsommar, så man kan nog välja bort en del ingredienser.

När det är dags att plocka fram grillen tänker de flesta på en köttbit. Grilla gärna en hel fläskytterfilé så blir det ett saftigt kött, till exempel Fläskytterfilé med sweet chili-glaze och Hemgjord BBQ-sås & fläskytterfilé. Men Obelix-grillad högrev med chiliglaze eller Hamburgare fyllda med feta funkar också bra. Eller testa Honungsmarinerad fläskkarré med mangosallad.

Men välj gärna bort köttet och prova med lite lax på grillen. Grillad lax med bourbonglaze & dilltzatzikioch Marinerad lax med kryddsmör & grillad citron är några favoriter. Och är det en burgare du vill ha, prova en vegetarisk Halloumiburgare med parmesancrème & vitlöksbröd.

När man pratar om grillad mat, så är det ett väldigt fokus på den bit som legat på grillgallret. Det är lite synd för ofta är det tillbehören som lyfter måltiden. Själv gillar jag Fransk potatissallad och Mangosallad. Funkar sanslöst bra till grillat fläskkött.

Men det finns ett recept som slår de andra med hästlängder. Det är Sommarsallad med jordgubbar, vattenmelon & feta. Ska du bara testa ett recept av de här, välj Sommarsalladen.

Trevlig midsommar! Oavsett om du gillar att hoppa runt som en groda eller inte.