Etiketter

Det finns verkligen vin som vinner på att luftas. Och då menar jag inte när man öppnar flaskan en halvtimme innan middagen och låter den stå.

Nej, luftning är något helt annat. Man häller upp flaskan i en stor tillbringare eller kastrull, sedan häller man över vinet i ett annat stort kärl – och så häller man fram och tillbaka, så kraftfullt att vinet forsar fram och nästan stänker.

Då, men bara då, kommer allt vin i kontakt med luften och har man tur lockar syret fram en liten skatt ur den alldagliga flaskan.

Just så var det med Chateau de Seguin 2016 (99 kronor, rött). När jag först sippade på vinet så var det vrångt och otillgängligt. En lukt av kraftigt rödvin och massor av fat ställde sig som en vägg mellan mig och det goda som fanns längst där inne.

Men med en kraftfull luftning hände något. (Synd bara att jag inte hade någon att göra showen för – för det ser rätt häftigt ut när man låter rödvin forsa en halvmeter ner till den väntande kastrullen).

Vinet öppnade sig och fram kom en nästan ömsint doft av körsbär, mörka bär och kanske lite svarta vinbär. Fatlagringen och strävheten fanns kvar och gav en bra stomme åt vinet när det skulle matcha köttbiten på tallriken, men nu hade vinet blivit så mycket mer. Fler nyanser, fler smaker.

Dessutom är det här ett Bordeauxvin som man faktiskt har råd med utan att helt länsa kontot. Bara det känns rätt okej.

Så knalla gärna iväg till Bolaget och handla lite Chateau de Seguin, men lufta det innan du dricker. (Ska du köra en show när vinet luftas är det bra att öva innan – du vill knappast ha sura gäster med Bordeauxfläckade kläder).