Etiketter

, , , , , , , , , ,

En pasta med räkor och musslor, en sallad med lax och kapriskryddad aioli… Lyxig potatissallad med kallrökt lax och så stekt strömming med pesto… Det kan väl inte bara vara jag som längtar efter mat från havet.

Här kommer en vecka med mat som funkar för Kristi himmelsfärd. Lite lyxigt blir det för alla lediga och lata dagar. Lite fisk och skaldjur blir det – kanske mest för att det är mat som passar när sommaren står och tvekar som en blyg fyraåring.

Men kom igen nu sommaren, svep bort regnmolnen. Ge oss några fina dagar; det är vi värda – oavsett om vi är hemma i stan , i en stuga på landet eller kanske ute i en båt.

Onsdag: Fyllig linguine med musslor, räkor, crème fraiche & vin
Börja ledigheten med riktigt lyxig mat, som både är lättlagad och ganska billig. Är man lite lat – eller rädd för dåliga skaldjur – så tar man genvägen över frysta, färdigkokta musslor. Enkelt och bra.

Torsdag: Lyxig potatissallad med sparris & kallrökt lax
En eftermiddag på uteplatsen eller balkongen. En kall öl och en sol som fortfarande värmer – och så en tallrik med (färsk) potatissallad, sparris och lax. Någon som hänger på?

Fredag: Ljummen kycklingsallad med vitlökskrutonger & aiolidressing
Den här maten kom till när jag var sugen på en club sandwich, men inte ville äta en macka till middag. Istället delades smörgåsen upp i sina delar: kyckling, grönsaker och bröd. Och så aiolidressing, såklart.

Lördag: Lyxig torskrygg med balsamicokokt rödlök, örtolja & svartrötter
Läge för en lyxig lördag? Snabbrimma torsken, stek löken med balsamvinäger och honung, gör en örtolja och server med sparris och hasselnötter. Gott, tycker i alla fall jag och mina smaklökar.

Söndag: Caesarsallad med lax & kapriskryddad aioli
Jag erkänner, den här salladen innehåller många av mina favoriter. Stekt lax och kapris, bönor och aioli. Tillsammans blir det en smaklig sallad för en försommarsöndag.

Måndag: Spaghetti med tomat, spenat & feta
Tillbaka i vardagen igen, men förtvivla inte – gör en god pasta istället, till exempel den här spaghettin med tomat, spenat och feta. Gillar du soltorkade tomater? Prova, det kan knappast gå fel.

Tisdag: Strömming med pesto – husman med smak från Medelhavet
Strömming, strömming. Varför äter man det så sällan när det är så gott? Här blir vanliga strömmingsflundror uppiggade av pesto. Funkar bra alla dagar på året. Ät med linser om du tänker på vikten, men potatismos är klassiskt och gott.

Veckans smårätt: Chèvre chaud – gratinerad getost med mango
Gratinerad syrlig chèvre och söt mango med lite sallad och nötter. Här är inte mycket som kan gå fel. Drick gärna ett glas vitt vin med bra syra och toner av tropisk frukter.

Här hittar du fler veckomenyer med Medelhavskost.