Etiketter

, , , ,

Kristi himmelsfärd och första turen till sommarstugan. En lång asfaltsfärd genom de småländska skogarna slutade med skumpet genom kohagen. Där var det så tätt mellan försommarblommorna så det kändes som att köra genom en visa av Evert Taube: Mandelblom, Adam & Eva och Blå viol.

Ja, jag vet att det inte ska vara Adam & Eva, men den orkidén blommar faktiskt i hagen…

De första dagarna var det kallt som fan vid Östersjökusten. Termometern lutade sig mot 13-strecket och flaggan pekade nästan uppåt i vindbyarna. Fanns bara en sak att göra – gå in och värma sig med en fläsk- & grönsaksgryta.

Det är en maträtt avpassad för alla de som på sommaren har begränsade kokmöjligheter. Går att laga på bara en platta, även om vår stuga har tre plattor som funkar i alla fall när de är på bra humör.

Den lätt nordafrikanska kryddningen värmde oss när vi satt inne och eldade brasa. Utanför fönstren låg Kalmarsund, kallt och isblått.

Ibland är det skönt att slippa gå ut, även om man är i en sommarstuga.

Det här behövs till 4 personer:
500 g grytbitar, fläskkött eller lamm
olivolja
salt & svartpeppar
2 knipplökar, även blasten
3 – 4 vitlöksklyftor
1 bit ingefära, stor som en tumme
6 – 7 potatisar
1 – 2 tsk spiskummin
1 – 2 tsk gurkmeja
vatten
2 paprikor, t ex 1 röd och 1 gul
250 g gröna bönor
1 pkt färdigkokta linser, sköljda
1 röd chili, spansk peppar

Gör så här:
Skala och skiva löken. Skala och riv vitlök och ingefära. Skala potatis och skär i klyftor. Fräs köttet i olja så det får en bra stekyta. Salta och peppra. Lägg i potatis, vitlök, ingefära. Fräs tillsammans med spiskummin och gurkmeja. Häll på vatten så det täcker, koka 5 – 10 minuter.

Skölj, kärna ur och strimla paprikan. Lägg ner i grytan och låt den koka ytterligare 8 – 10 minuter. I med frysta gröna bönor och sköljda linser. Låt grytan koka tills alla ingredienser är färdiga.

Skölj, kärna ur och finstrimla chilin. (Vill du rejäl chilihetta så låter du kärnorna vara kvar). Låt den antingen koka med grytan en stund eller låt var och en strö chili över sin egen tallrik.

Hustrun och jag är inte alltid överens om vädret, om man säger så. Hennes beskrivning av helgen är nog mer: ”Det var friskt och skönt, och man slapp svettas”.

Men då ska man veta att ett dna-test förmodligen skulle visa på släktskap med inuiter. Och att hon trivs bäst när det är minus 2 inomhus.