Etiketter

, , , , , ,

När jag var tonåring tyckte jag att vuxna hade så underliga vanor. Min mamma kom hem efter jobbet. Låste dörren och sa ”skönt nu slipper man gå ut”.

Obegripligt, tyckte jag. Kvällen var ju ung och snart kanske det kom någon som ville gå och fika eller bara träffas eller kände till en kul fest…

Nu förstår jag henne. Det är skönt att komma hem från jobbet, stänga dörren och bara ta det lugnt. Särskilt på fredagar.

Ta ett glas vin, fixa lite god mat som inte är alltför krånglig och så kanske ett nytt avsnitt av den där italienska deckaren på Netflix…

Men innan du hamnar på rygg i soffan. Test den här grönkålspeston. Lite nötighet från både pinjekärnor och grönkål, lite sting från vitlöken. Den håller dig vaken tills du hittar fjärrkontrollen och soffan. Jag lovar.

Det här behövs för 3 – 4 personer:
125 g grönkål i mindre bitar
1 – 2 vitlöksklyftor, skalade & rivna
1 dl pinjenötter (1 liten påse)
1 dl riven parmesan eller grana padano
1,25 dl kallpressad rapsolja eller annan olja du gillar
salt & svartpeppar
lite vatten

500 – 600 g laxfilé
olivolja
salt & svartpeppar

Pasta av en sort du gillar

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Olja en form. Lägg i laxen, salt & peppra. Kör i ugnen tills laxen skivar sig fint. Tar så där en 15 minuter.

Lägg grönkål (utom de allra grövsta ‘trådarna’) i en mixer/matberedare. Fyll på med vitlök, pinjenötter, riven ost och olja. Mixa peston slät. Späd med vatten till lagom konsistens. Smaka av med svartpeppar & lite salt. (Är du rädd för fett kan du minska mängden olja och istället ta mer vatten).

Koka pastan.

Ät & njut. Sedan behöver du bara ta det lugnt. Det är ju ändå fredag.