Etiketter

En Pinot gris från Alsace kan vara helt fantastisk. Om man har tur hittar man ett blommigt, smakrikt, lite yvigt vin. Men om man har otur träffar man på ett vin med besvärande restsötma. Då är det som om en sockerhinna klistrar sig fast i gommen och stoppar alla de goda smakerna från att nå smakreceptorerna.

Syran i vinet är helt enkelt inte tillräckligt hög.

Men om man sätter sig i bilen och kör en 15 – 20 mil rakt norrut så hamnar man i Rheinhessen, (som inte alls ligger i Hessen utan i förbundslandet Rheinland-Pfalz). Där odlas i stor utsträckning samma druvor som i Alsace. Men druvan Pinot gris har bytt namn till Grauburgunder.

På Systemet finns det representerat av Groh Organic Grauburgunder 2017 (119 kronor, vitt, ekologiskt). Och här är det en annan stil som gäller. Det är ett lättare och fräschare vin med en pigg citruston.

Lite känns det som om en alsacisk Pinot gris liftat in till storstaden och blivit slankare och mer elegant.

Lukten är trevlig med aningen päron och en hel sommaräng med blommor. Samtidigt finns en lite dovare ton som vibrerar i bakgrunden och ger en spänning åt vinet. I munnen är det piggare och citrustonen är lättare att hitta.

Sammantaget är det ett trevligt, ganska lättdrucket vin som pekar mot vår, sommar och en altan med nyfångad fisk.