Etiketter

, , , , , , , ,

När gav du dig själv en present senast? Nu pratar jag inte om ouppnåeliga presenter som en ny bil eller en sommarstuga… Men när gav du dig själv en ledig eftermiddag, en bok eller en riktigt lång och go’ söndagsmiddag?

Den som satte mig på spåret med ”egen-presenter” var Leif Silberski. Han berättade i en intervju om när han gav sig själv en steppkurs i present, och när han såg till att få vara statist i en operaföreställning.

Själv gav jag mig en kokbok i present. Alltså en bok som man själv knåpar ihop på nätet – sedan trycks den i det antal ex man önskar.

Nu är jag mer inne på att ge mig tid i present. Tid att njuta, tid att bara vara.

Och just här finns en koppling till Medelhavskosten. När forskare undersökte den goda hälsan hos kretensarna på 1950-talet fann man inte bara att de åt bra, utan att maten och måltiden fick ta tid. De satt ner och umgicks med varandra, helt enkelt.

Jag tror att det är en grundförutsättning för bra mathållning. Men den kommer inte undan grundfrågan: vad ska du ge dig själv i present?

Måndag: Grönsakscurry med linser, nötter & banan
Färgrikt, smakrikt och indiska kryddor. Det här är väldigt långt från fläskköttsdieten som håller landet i ett järngrepp under jultiden. Råris om man ska vara noga.

Tisdag: Fisksoppa – enkel, fransk, värmande
Vem har sagt att det ska vara krångligt att göra fisksoppa? Inte jag i alla fall. Så på med grytan, den här soppan värmer en januarikväll.

Onsdag: Fried rice med spetskål, champinjoner & stekt ägg
Mer asiatiskt inspirerad mat… Missa inte kombon stekt svamp och japansk soja. Gott, om du frågar mig.

Torsdag: Vardagspasta med tomatsås, kapris & torsk
En bortglömd flaska tomatsås. Lite torskfilé i frysen. Och så pasta och kryddor. Tillsammans blir det en välsmakande vardagsrätt.

Fredag: Kyckling som i Provence med tomater & oliver
Sommar, sol och Provence. Det är tankar som jag går igång på… Både när det gäller semester och mat – så ät och dröm om den årstid som kommer.

Lördag: Ugnsbakad tonfisk med körsbärstomater, rosmarin & kapris
Med bara en liten ändring av kryddorna förflyttas man till Italien. Tänk vilken skillnad lite rosmarin kan göra.

Söndag: Ugnsbakade ratatouillegrönsaker med feta & blomkålsris
Ratatouille är alltid gott. Gör man den i ugnen behåller grönsakerna mer färg och smak. Krångligt med blomkålsris? Koka ris eller skär ner lite potatis.

Här hittar du fler veckomenyer med Medelhavskost.