Etiketter

Aningen sötma kan vara riktigt, riktigt gott i vin – särskilt om det balanseras av en tydlig syra. Tänk lingonsylt så kanske du förstår vad jag menar. Vin smakar naturligtvis inte lingon, men det är samma förhållande.

Ett exempel är von Winning Win Win 2017 (139 kronor på Systemet). Där  balanseras syra och aningen restsötma till ett delikat resultat.

Men vinet måste hamna i rätt sällskap för att riktigt blomma ut. Vi drack en flaska till torskrygg med  ugnsstekt potatis, svartrötter och örtolja. De ingredienserna hade inte matchat vinet, men det fanns en sak till som bjöd upp till dans – balsamvinägerkokt rödlök med lite honung.

Och då kickade vinet och maten igång smaklökarna!

När jag häller upp ett glas och sätter dit näsan möter en typisk Rieslinglukt. Jag tror att det är mineraldoften som direkt får mig att associera till den goda tysk-franska druvan. Men den första lukten klingar snabbt av och ersättas av ganska milda fruktaromer. Lite snälla äpplen och andra ”gula” frukter.

Den här ”gula” och snälla smaken följer med in i munnen. Där finns också en aning honung och äpple. Men det mest typiska för smaken är balansen mellan en lätt igenkänd sötma och en tydlig syra.

Testa vinet till mat som har samma söt-syra-balans, och det har ganska mycket traditionell, svensk mat. Tänk grädde, fisk eller fläskkött och lite syrliga bär.

Men ska du äta fisk med pressad citron och inte ett sockerkorn så långt ögat ser – då ska du välja ett helt annat vin.