Etiketter

, , , , , , , ,

Jag vet inte vad du har förhållande till mat, men mitt eget förhållande är gott – ibland till och med lite för gott (det syns när man tittar på mitten av mig där kroppen liksom borde svänga in till en midja).

Jag kan längta efter mat. Jag kan drömma om mat. Och jag kan minnas den mat jag åt utanför Chartre en varm junikväll 1987.

Men jag kan också läsa om mat – liksom känna hur det skulle smaka i munnen och hur hungern växer till sig i hela kroppen. Just så är det nu när jag sitter och väljer recept…

Selleristomp med kryddiga kikärter… Mmm. Stekt strömming på hårt bröd… Yes. Kycklinggryta med surkål… Det vill jag ha!

Men kommer jag att äta den här menyn under veckan? Inte en chans!

Jag har varit hos käkkirugen och fått en titanskruv inskruvad i tandbenet, så min kosthållning för den närmaste tiden är potatismos och äggröra. Har jag tur kanske kokt fisk kan smyga sig in på en tallrik nära mig.

Tyck synd om mig! En matälskare som får leva på potatisavkok (nästan). Det är lika elakt som att steka köttbullar och sedan inte låta Pontus, vår hungriga cockerspaniel, få en smakbit.

Då ser han så där ledsen ut som bara en hungrig cocker kan göra – ja, skulle vara en hungrig bloggare då…

Måndag: Grönkålspaj med valnötter
Fyllighet från ägg & grädde. Crunch från valnötterna. Och så grönkålen. Ja tack, det äter jag gärna. (Men pajen har kanske lite mycket aminaliskt fett för att riktigt platsa i Medelhavskosten),

Tisdag: Strömming med pesto – husman med twist från Medelhavet
Strömming är fantastiskt. Först när man äter den till middag. och sedan när man smyger ut i köket på kvällen och lägga en firre på en knäckemacka…

Onsdag: Ugnsbakade rödbetor, smörstekt grönkål & chèvre-crème
Behandlar man råvaror väl, så blir man rikt belönar. Rödbetor som bakats i ugn och grönkål som stekts i smör är inget undantag.

Torsdag: Torsk på norsk med persiljesmör & rödvinskokta linser
Linser som får koka i rödvin blir överraskande bra. Det gäller också för torsk som är kokt på norsk, alltså i starkt saltat vatten. Testa så får du se!

Fredag: Kycklinggryta med surkål från Alsace
Hustrun, som ibland är lite konventionell, brukar protesterar när jag vill bjuda matgäster på surkålsgryta. Har aldrig fattat varför, surkål som är så gott.

Lördag: Wokad spetskål med halloumi & kornotto
Det här är rätten som förvandlade min hustru från en rabiat kålhatare till någon som i alla fall accepterar den milda spetskålen. Man får vara glad för det lilla…

Söndag: Selleristomp med spenat, lök & stekt kikärtor
En middag mild och god som om mormor hade gjort den – men med turkiskt kryddiga kikärtor och ett stomp med olivolja.

Efterrätt: Turkisk yoghurt med honung, äpple & mandel
Runt jul äter man ofta efterrätter med frukt – ris à la Malta, fruktsallad… Här kommer en enklare variant med äpple, mandel & honung.

Här hittar du fler veckomenyer med Medelhavskost.