Etiketter

Det är med cider som med Askungen och balen. Det kan vara hemsk tråkigt och långtråkigt… och alldeles underbart.

Tråkigt är de svenska cidersorter som finns på Bolaget, i alla fall de jag har smakat. De verkar innehålla fruktessens, alkohol och en massa socker. Egentligen är det alkoläsk som har klätt ut sig till cider.

Alldeles underbart… Det är riktig cider. Franska Boulard Cidre Biologique är inget undantag. (49 kronor för en ekologisk helflaska på Systeme, väl värd varenda krona). Lukten är som att stiga in i en äppelkällare. Massor av friskt äpple, såklart, men också en aning dov källardoft.

Jag brukar säga att sonen – som har vuxit till en 20-åring – har familjens bästa näsa. Han påstår att cidern luktar som veteöl när man just hällt upp den och kolsyran fortfarande ”hoppar” i glaset.

I munnen är Boulard cider trevligt med en torr och ren äppelsmak. Bäst gillar jag den lilla, lilla bitterheten på slutet som liksom stramar upp smaken. Just den lilla detaljen gör att cidern funkar bra till mat.

Och då menar jag inte bara crepes… Testa den med alla mat där äpplen ingår, men även kycklinggryta från Normandie och ugnsbakad fläskytterfilé med äpple, potatis & cider.