Etiketter

, , , , , , ,

Medelhavskost, det måste väl vara sådan mat som man äter runt Medelhavet, tänker du kanske. Pizza och pasta, det äter ju alla i Italien. Och ett grillspett med pommes frites som vi fick i somras på en restaurang en varm kväll när solbrännan stramade lite på ryggen…

Tyvärr är det inte riktigt så. Medelhavskost är den mat som bönder och fiskare åt på Kreta i mitten av förra århundradet. Det var människor som inte hade råd med stora biffar, vitt mjöl och raffinerat socker.

Istället fick de äta det som fanns runt omkring dem. Grönsaker och frukt växte på gårdarna. Nötter, olivolja, linser och bönor fanns det gott om. Och ost och yoghurt fick de från får, getter och kanske kor. Fisk och ibland en kyckling hade de också råd med.

Det här är inga konstigheter, bara en mathållning som gör att man är piggare och lever längre. Ungefär vart tredje år brukar det poppa upp en forskningsrapport som bekräftar den tesen.

Men mycket frukt och grönt, hela matkorn och baljväxter… Det finns väl i hela världen?

Just det! Och just därför har jag tagit fram ett gäng exempel på mat med inspiration från Indien och Italien, Frankrike och Hawaii.

Men glöm inte bort att kretensarna var fattiga människor som använde kroppen när de arbetade. Därför ingår 30 minuters vardagsmotion om dagen i medelhavskosten. Själv ska jag återvända till gymmet för att försöka träna bort mitt onda knä, men det går precis lika bra med gräsklippning eller hundpromenader.

Måndag: Fiskburgare med örtdressing
Vem säger nej till en burgare? Inte jag i alla fall. Men den måste inte innehålla 100 procent nötkött. Fisk funkar fantastiskt bra.

Tisdag: Spaghetti & Ragu Bolognese med linser
Okej, jag erkänner. Jag är ett fan. Linser kan användas till så mycket – och är så tacksamt att hetta upp med lite kryddor. Välj fullkornspasta, både nyttigare och godare.

Onsdag: Poké bowl med räkor, avokado & chili-sås
Har du sett några recept på poké bowl det senaste halvåret? Nej, tänkte väl det. Men det är lite synd för en poké bowl med räkor är både nyttigt och gott. (Råris för den renläriga.)

Torsdag: Curry med kikärtor, linser, mandel & granatäpple 
Om man tar en god curry och äter den med rostad mandel och granatäpple, vad blir det då? Gott så klart! Testa korngryn, gott och ”tuggigt”.

Fredag: Fisk-tacos med chili, linser & avokado
Våga vägra slentrian-tacos. Testa en med lax (eller annan fisk), hetta från chili och ljuvt len avokado.

Lördag: Coq au riesling – kycklinggryta med svamp & vitt vin
Alsace tillhör den centraleuropeiska matkulturen med mycket grädde och fläsk. Men just här blir det faktiskt ganska nyttigt. Och gott!

Söndag: Thaigryta med torsk, sötpotatis & paprika
Torsk är en tacksam fisk. Hänger liksom med i de flesta svängarna. Men är du som jag – skeptisk till koriander – så funkar den här thaigrytan utan de gröna bladen. Vill du ha lite mindre med sås så minska på mängden kokosmjök.

Här hittar du fler veckomenyer med Medelhavskost.