Etiketter

, , , ,

Kanske skulle ha en köttbit till middag”, tänkte jag i helgen och började leta runt lite bland affärerna. I den lokala slaktarbutiken hittade jag utmärkt, ekologisk oxfilé – för 500 kronor kilot.

Ja, jag tror du förstår varför jag tittade efter andra alternativ – för sådana finns det gott om. Rostas är mört som filé men till halva priset. Har du inte testat, så slå till en fredag när du vill pigga upp både dig och dina smaklökar.

Högrev kan man också ugnsbaka som en stek, men då måste man ha lite tålamod – så där en 5 timmar tålamod.

Själv fastnade jag för flankstek. Marinerade den i rödvin, vitlök och timjan. Rotsakerna ugnsbakade jag och marinaden blev basen i en gräddig rödvinssås. Det blev en middag med fylliga, varma smaker. Smakrik sås och lite höstkänsla med ugnsbakade rotsaker. Och pengarna, de räckte även till annat.

Det här behövs till 4 personer:
700 g flankstek
olivolja & smör
salt & svartpeppar

Marinad:
1 – 1,5 dl rödvin, inte det strävaste du kan hitta
3 msk olivolja
3 vitlöksklyftor, skalade och hackade
½ kruka timjan, klippt i mindre bitar

Rotsaker:
ca 1 – 1,5 kilo rotsaker, t ex potatis, morötter & rödlök
men palsternacka & rotselleri går också bra
olivolja & salt

Gräddig sås:
1,5 dl stark kalvbuljong, vatten + fond eller tärning
1,5 – 2 dl crème fraiche (34 %) eller grädde
1 – 2 tsk kinesisk soja
stekskyn från köttet

Gör så här:
Ta upp flanksteken och skär ett rutmönster på ”insidan” av köttet, ca ½ cm djupt. Blanda ihop marinaden, häll den över köttet och låt marinera 1 timme i rumstemperatur.

Sätt ugnen på 225 grader. Skala rotsakerna och skär i klyftor. Koka potatisen 1 – 2 minuter, så fastar den inte. Lägg potatisen i en oljad ugnsform. Ugnsbaka i ca 45 minuter. Låt morötterna steka i 30 minuter och rödlöken i ca 20 minuter. Salta.

Ta upp köttet ur marinaden. (OBS Spara den). Skrapa/torka av köttet. Salta & peppar, Bryn det ett par minuter på varje sida i olja & smör. Använd en stekgryta eller stekpanna som tål ugnsvärme.

Koka upp marinaden, sila bort timjan & vitlök. Häll marinaden över köttet och sätt in grytan i ugnen i 10 – 12 minuter. OBS Sänk värmen till 175 grader.

Koka upp kalvbuljong och crème fraiche. Låt koka ett par minuter, krydda med soja.

Ta ut köttet ur ugnen. Låt det vila en liten stund. Häll stekskyn i såsen och låt den koka ihop. Smaka, kanske aningen mer soja – eller lite salt & peppar.

Skär upp köttet. OBS Skär rakt över de ”trådiga” muskelfibrerna, annars blir det segt.

Vinet vi drack var ett fylligt rödvin från kooperativet i Bourg i norra Bordeaux. Vi åkte runt där i somras och testade lite vin här och kollade in en producent där.

När vi sedan skulle packa in allt i bilen för hemfärd, så blev vi lite förskräckta. Totalt 77 flaskor skulle pressas in i vår kompakt-kombi.

Men nu var det rätt kul att kunna gå ner i källarskrubben. Titta sig omkring och fundera lite. ”Jamen, Etienne de Tauriac, det blir nog bra till flanksteken”.