Etiketter

, , , , , ,

Peter Mayle skriver i Alltid Provence om hur matvanorna förändrades när han flyttade till södra Frankrike. Stort utbud på billiga och bra grönsaker – och höga priser på kött – gjorde att han anpassade sig efter det lokala köket.

”…kött varje dag är en svunnen vana. Det finns så mycket annat: fisk från Medelhavet, färsk pasta, oräkneliga recept på alla de där grönsakerna, dussintals brödsorter, hundratals ostar…”

Men maten blir inte bara mer vegetarisk. Den kommer också närmare de lokala producenterna och de växlande årstiderna.

”Vi har glidit in i Provence gastronomiska rytm och utnyttjar naturens specialerbjudanden året om: sparris, haricots verts tunna som tändstickor, trinda bönor, körsbär, auberginer, courgetter, paprika, persikor och aprikoser och meloner och druvor, svamp, oliver…”

Vill du flytta lite närmare Provence – eller i alla fall äta mat som liknar den provencalska – så kommer här en vecka inspirerad av Provence och medelhavskosten.

Måndag: Pasta Bohémienne med grillad aubergine, paprika & pesto
Börja veckan med lättlagad pasta och grönsaker. Vill du göra egen pesto finns ett recept, annars funkar den som kommer från affären.

Tisdag: Torsk med tapenade, aubergine & tomater
Jag tror Gud hade en bra dag när han uppfann tapenade. Tillsammans med aubergine och tomater blir det en smakrik vardagsrätt.

Onsdag: Provencalsk ratatouille med ägg
Grönsaksröra med ägg är enkelt och gott – och det finns ingenting som säger att det måste vara aubergine, paprika och squash (courgette på franska). Lite lök eller morötter som ligger och skräpar i grönsakslådan? Tryck ner det i ratatouillen.

Torsdag: Gratin de courgettes provencal – squashgratäng med tomatsås & ost
Det här är värmande bonnakäk från södra Frankrike. Men är du som jag – känslig för trista kärnor – så skrapa ur kärnhuset ur squashen.

Fredag: Ugnsbakad torskrygg med tomat, fänkål & örtolja
Få rätter är både lätta att fixa till – och och tillräckligt ”fina” för att funka som bjudmat. Den här torskryggen är en av dem… Behöver jag säga mer?

Lördag: Grand aioli – maten runt vitlöksmajonnäsen
Snurra igång matberedare och gör lite aioli (lättare än du tror) – och bjud kompisarna på provencalsk festmat. Glöm inte att titta förbi Bolaget för ett par flaskor rosé.

Söndag: Kyckling som i Provence med tomater & oliver
Henrik av Navarra lär ha sagt att varje arbetande man ska ha en kyckling i grytan – åtminstone varje söndag. I Provence kan den ha sett ut såhär.

Här hittar du fler veckomenyer med Medelhavskost.