Etiketter

, , ,

Alouette sans tete betyder ”lärkor utan huvud”, men författaren Peter Mayle har inte gett sig ut på en skogstur för att skjuta småfågel när han skriver om rätten i Alltid Provence. Istället är han på vinprovning i Chateauneuf-du-Pape. Och när man provar vin så blir man… just det  hungrig. Så vinprovarna beger sig till en restaurang med traditionell provencalsk mat, och där väntar alouette sans tete.

”Trots det gruvliga namnet – bokstavligen lärkor utan huvud – rör det sig om oxrullader fyllda med salt fläsk, hackad vitlök och persilja; de badar i olivolja, torrt vitt vin och tomatsås och serveras prydligt ombundna med bomullsgarn. De ser inte alls ut som lärkor, snarare som välgödda korvar, men någon kreativ provencalsk kock måste ha tyckt att det lät aptitligare med lärkor än med oxrullader…”

Jag läser, och som vanligt blir jag hungrig och sugen på att testa. Så jag börjar leta recept och ingredienser till ”lärkorna utan huvud”. Fransk bacon, lard, som fyllningen ska innehålla, hittar jag inte i de vanliga matbutikerna, så jag köper alspånsrökt sidfläsk istället – vansinnigt gott! Och bomullsgarnet hittar jag inte så jag fäster ihop mina rullader med vanliga tandstickor istället.

Men det spelar ingen roll. Det blir saftiga oxrullader med en tydlig smak av rökt fläsk. Kanske inte helt fransk – men gott.

Det här behövs till 3 – 4 personer:
550 g lövbiff
ca 80 g rökt sidfläsk i riktigt tunna skivor (ska egentligen vara lard, fransk bacon)
1 knippe slätbladig persilja, strimlade blad
2 vitlöksklyftor, skalade och rivna
olivolja
svartpeppar & lite salt
tandpetare av trä

Tomatsås
1 rödlök
olivolja
salt & svartpeppar
1 msk tomatpuré
1 burk hela tomater (eller krossade)
½ burk torrt, vitt vin
1 vitlöksklyfta, skalad
1 liten bunt timjan + 1 liten bunt slätbladig persilja
¼ tsk honung

Ugnsstekta grönsaker
1 aubergine
olivolja
salt & svartpeppar
1 tsk torkad timjan
bara aningen cayennepeppar
1 stor röd paprika
1 (mindre) squash

Gärna klyftpotatis till rulladerna

Gör så här:
Börja med tomatsåsen. Skala och hacka rödlöken. Fräs den glansig i olivolja. Tryck i tomatpuré, salta, peppra & pressa i vitlöksklyftan. Fräs lite till. Klipp sönder tomaterna i burken med en sax. Häll i tomaterna och vinet, lägg i persilja och timjan. Ta med lite, lite honung. Låt tomatsåsen koka på svag värme 30 minuter under tiden du pysslar med rullader och grönsaker.

Grönsakerna: Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och tärna auberginen i ganska små bitar. Lägg i en stor oljad ugnsform. På med salt, svartpeppar och aningen cayennepeppar. Ringla över olivolja. Blanda runt så oljan fördelas. Sätt in formen i ugnen och ugnsstek i ca 35 minuter. Rör runt ibland.

Skölj paprikan och ta bort fäste och kärnor. Skär i ungefär lika stora bitar som auberginen. Låt paprikan steka med i ca 15 minuter. Skölj squashen, dela den på längden och skrapa ur kärnorna med en matsked. Skär i lika stora bitar och lår den steka med ca 10 minuter.

Rulladerna: Lägg ev lövbiffarna mellan två lager plastfolie och platta ut dem lite. Finstrimla sidfläsket. Blanda fläsk med strimlad persilja och riven vitlök.

Ta en klick fläsk-persilja-vitlöksblandning och lägg på varje lövbiff (ganska nära ena kortsidan). Krydda med svartpeppar och lite salt (fläsket är salt). Vik ihop lövbiffen från alla sidor så det blir som ett paket. Fäst ihop med tandpetare.

Bryn lövbiffen på alla sidor i olivolja. Lägg över lövbiffarna i tomatsåsen och låt såsen koka ytterligare 10 minuter.

Vi åt de här oxrulladerna en fredagskväll när forsythian lyste gult nere vid grinden och en ensam duva trumpetade sitt oh-ooo, oh-ooo utanför fönstret. Oxrulladerna var milda men fylliga, i glaset fanns en skvätt fylligt rödvin.

Och ja, vi njöt.