Etiketter

, , , , , , ,

Vilken seglivad vinter det är. På dagarna är det plusgrader och isen smälter till en grå sorbet-konsistens som man lätt trampar sönder. Men på nätterna drar vintern ner temperaturen till bitande kyla.

För några dagar sedan kom 19-årings flickvän hem till oss sent på kvällen. Jag skulle just gå ut med Pontus, den lurviga cockerspanieln, så jag frågade om det var kallt ute.

– Det är så kallt, sade hon. Det är så kallt så man fryser ihjäl om man står stilla.

Tydligare kan det inte sägas: Vik hädan vinter! Dra! Gå och göm dig i ett hörn och våga inte visa dig på nio månader!

Tills våren vunnit får man hitta mat som både svarar mot nätternas köld och dagarnas värmande sol.

Måndag: Fried rice med spetskål, champinjoner & stekt ägg
Det stekta riset är just en sådan snart-är-det-vår-mat. Lätt och fräscht, men ändå med fyllighet och värme från soja, chili och curry. Missa inte kombon champinjoner & japansk soja.

Tisdag: Kryddig spenatsoppa med ägg
När det blir kallt framåt kvällen går du in och värmer dig med en soppa. Vårlig med ägg och spenat, ändå varm och värmande.

Onsdag: Caesarsallad med kalkon, tomat & blandade bönor
Okej, nu gäller det att kvällen inte blivit alltför kall. Smakrik sallad med caesardressing där sardellernas sälta håller i taktpinnen. Linser och bönor ger en matigare sallad.

Torsdag: Blomkålsgratäng med valnötter & ostsås
Blomkål är en grönsak man gärna glömmer bort. Men behandla den väl och blomkålen kommer ut ur garderoben med fina, milda smaker. Valnötter ger chrunch och smakmässig balans.

Fredag: Kyckling med fransk dragonsås
Äntligen fredag! Ugnsstek kycklingbenen. Häll lite vin i såsen och lite i ditt glas – eller testa fransk cider istället. Men missa inte kombon dragon och crème fraiche. Det är smaker som trivs ihop.

Lördag: Sydfransk gratäng med aubergine & squash
Den här gratängen är mild och följsam. Smakar som något du glömt att du en gång uppskattade väldigt, väldigt mycket.

Söndag: Sallad med torskrygg och mild aioli-dressing
Torskrygg är en favorit. Aioli är en annan. (Dessutom är torskrygg mycket lättare att hantera än torskfilé, och aioli mycket lättare än majonnäs). Jag tror du inser vad jag tycker om den här maten.