Etiketter

, , ,

Jag stod vid charken på Ica och sneglade på den billigare parmaskinkan. Tjejen på andra sidan disken följde min blick och och frågade hur jag skulle använda skinkan:

– Till en förrätt? Då tycker jag du ska testa bayonneskinka!

Hon skar upp en skiva av den lufttorkade skinkan och väntade medan jag tuggade. Vilken smakexplosion! Fyllig, lite kryddig och ganska salt skinka som bara väntade på att matchas av söt mango och fräscht granatäpple.

Klart jag tog skivor av bayonneskinka.

Det här behövs till 1 person:
2 – 3 skivor bayonneskinka (eller parmaskinka)
1 liten näve tärnad mango (Icas frysta ekologiska funkar bra)
1 gäng granatäpplekärnor (1 granatäpple räcker till ca 10 pers)
några blad persilja
lite olivolja
lite nymald svartpeppar
ev några späda blad spenat

Gör så här:
Rulla ihop skinkskivorna. (Ta inte de allra tunnaste, då blir det så pilligt). Lägg dem på en förrättstallrik. Lägg på lite mango, (ta gärna mer än vad som syns på bilden här ovan), och lite granatäpplekärnor.

Ringla över lite olivolja, dra ett par varv med svartpepparkvarnen. Garnera med persilja och kanske spenatblad. Klart!

Jag tycker det är svårt att hitta perfekt mogen mango, tar därför genvägen över den frysta. När det gäller Icas ekologiska så tycker jag den funkar bra: söt, mogen och god. Men jag har träffat på andra frysta sorter som faktiskt inte alls har varit goda.

Att plocka ur kärnorna ur granatäpple är ibland ganska svårt. Men Joel, en vänlig man som läser den här bloggen, gav mig ett användbart tips: Skär av toppen och botten av granatäpplet. Skär sedan genom skalet på de buktande sidorna, bryt upp klyftor av granatäpplet och pilla bort kärnorna.

Det funkar. I alla fall för mig.