Etiketter

, , , , , , , , ,


Sommar, sommar, sommar… Det är nu man ska bada och slappa, ligga i gräset och läsa en bok. Bara njuta av solen och värmen.

Men den här sommaren har mer handlat om att fly undan regnskurarna och småfrysa i sommarkläderna. Kanske läge för en veckomeny med medelhavsmat, den här gången med bara franska inslag.

Måndag: Salade dijonnaise – potatissallad med ägg & fransk senap
Senapen bryter fint i den här matiga salladen. Ät den som ensamrätt till lunch, eller till en nyfiskad strömming på kvällen. (Och är du en lika ivrig fiskare som jag, så får du ta vägen om fiskhandlaren).

Tisdag: Omelette aux épinards – spenatomelett
Omeletter är fantastiskt lätta att variera: bondomelett, spansk potatisomelett eller omelett med tomater och feta. Eller som här med spenat och vitlök. Gott och enkelt.

Onsdag: Gratinerad strömming med fänkål & Pernod
Det här är rätten jag trodde att Frankrike glömt att uppfinna. Jag hittade på den och först därefter kollade jag på nätet… Och jodå, där fanns det gott om recept, men med sardiner förstås.

Torsdag: Provencalsk ratatouille med ägg
Ännu en enkel husman från södra Frankrike. Ta gärna överbliven tomatsås, så blir det ännu enklare mat.

Fredag: Grand aioli – maten runt vitlöksmajonnäsen
Utgå från den goda vitlöksmajonnäsen och gör en middag runt den: kolja, lax, bläckfisk, grönsaker, potatis, oliver… Eller ta det som just du råkar gilla.

Lördag: Kyckling som i Provence med tomater & oliver
Vi håller oss kvar i områden där Alperna möter Medelhavet. Kycklingfiléer får smak av tomatsås och oliver.

Söndag: Sallad från Aix – Salade Aixoise
Tröttnat på den vanliga tonfisksalladen från Nice? Testa då varianten från Aix norr om Marseille. Det är i grunden samma sallad, men tonfisken har ersatts av kronärtskockor.