Etiketter

, , , , , , ,

Herre gud, vad mat det kan bli över när man gör buffé. Vi firade 18-åringen här i veckan. Han tog studenten och då ska man käka buffé och dricka bubbel.

Jag placerade mig i köket under några dagar och lagade marinerad fläskytterfilé & oumph, pastasallad och ungstekt röding med romsås. (Allt enligt recept på bloggen). Men tanken på att skära potatissallad till sådär en 40 – 50 människor gav mig kalla kårar, så där fegade jag ur och köpte färdiggjord.

När det kom till rostbiff var jag modigare, den gjorde jag på älgstekar som jag hämtade upp ur frysen. Men annat kom från mataffären och Bolaget: brie & chèvre, vindruvor & melon, vitt vin, rött, bubbel och öl.

När dagen var inne dukade vi upp allt i köket och väntade på gästerna. Och visst de kom, de gratulerade 18-åringen, de pratade, tog ett glas bubbel och en  liten tallrik mat.

Vid 10-tiden på kvällen tittade vi oss förskräckta omkring och såg att hälften av all mat var kvar, så nu har vi levt ett antal dagar på kött och potatissallad, stora runda brieostar och – faktiskt – en del av vinet som blev över.

Dags för lite sundare vanor. Dags för Medelhavskost.

Måndag: Curry med blomkål, potatis & tomat
Indisk curry kan vara fantastiskt gott. Det gäller även den här enkla, vegetariska rätten. Hög, fyllig smak, men bara aningen stark hetta.

Tisdag: Sweet chili-torsk & sallad med exotiska frukter
Okej, det kanske börjar bli lite väl mycket asiatiska influenser i Medelhavskosten, men fisk med grönsaker och frukt är liksom själva basen (tillsammans med baljväxter) för den mat man traditionellt åt runt Medelhavet.

Onsdag: Spaghetti & Ragu Bolognese med linser
Här är vi i alla fall tillbaka i Sydeuropa. Linser funkar väldigt bra i tomatsåser. Testa själv! (Fullkornspasta om man är renlärig).

Torsdag: Kycklingben med ugnsrostade grönsaker & aioli
Kycklingben är gott och enkelt.Vad mer kan begära en torsdagskväll när det snart är helg igen. (Är men rädd för den feta aiolin så funkar det bra med kryddad turkisk yoghurt).

Fredag: Fisk-tacos med chili, linser & avokado
Fastna inte i taco-träsket. Fisk, chili, linser & avokado = gott & fräscht.

Lördag: Belugalinser med lök & soltorkad tomat – gott till en köttbit
Låt de goda belugalinserna vara basen i din lördagsmat – och så lägger du till lite grillad kyckling, eller oumph eller kanske en god korv (om du inte är så renlärig när det kommer till dieter.)

Söndag: Sallad med torskrygg och mild aioli-dressing
Det är lätt att lyckas med torskrygg – lätt att få den så där saftig och skivig som den brukar vara på krogen. Avskräcker kilopriset i fiskaffären? Testa fryst torskrygg, den är faktiskt ganska bra.

Här hittar du fler veckomenyer med Medelhavskost.