Etiketter

, , , ,

Vad skulle du äta om du bara fick äta en enda sak under en vecka? Det var på en fest för en tid sedan den diskussionen kom upp. Vegetarianen i sällskapet svarade lite fegt ”grönsaker” (som om det skulle göra någon skillnad för henne…).

Själv visste jag inte vad jag skulle svara, men det är en ganska bra chans att det skulle bli något med tomatsås och  aubergine. Just för att det är så mångsidig mat, som kan kombineras på så många olika sätt.

Här kommer ett sätt där tomatsåsen och auberginen gratineras med ost. Vill man så kan man kalla det för aubergine-pizza.

Det här behövs till 2 personer:
1 ganska stor aubergine
salt
olivolja

Tomatsås
1 gul lök, skalad & hackad
olivolja
1 tsk torkad timjan
2 tsk tomatpuré
1 burk hela tomater (eller krossade)
lite vatten
2 vitlöksklyftor, skalade
½ tsk honung
salt & svartpeppar
1 näve färsk oregano, hackad

1 mozzarella, riven
lagrad ost (parmesan, lagrad herrgård), riven, kanske 0,5 – 1 dl

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skiva auberginen i centimetertjocka skivor och strö över salt. Låt skivorna stå en stund och torka därefter bort vätskan som bildats. Pensla med olivolja och lägg skivorna i ett par oljade ugnsformar. Ugnstekt i 25 minuter. Vänd dem efter 15 minuter.

Gör tomatsåsen under tiden. Fräs löken i olja. I med timjan & tomatpuré och fräs en stund till. M Klipp sönder tomaterna direkt i burken (enklast!) och häll i dem i lökröran. Krydda med salt, peppar & honung. Häll i en skvätt vatten och koka tomatsåsen i 20 minuter med locket på glänt. Ta en vanlig handvisp och vispa sönder tomaterna till en ganska tjock sås. Blanda ner oregano.

Sätt ugnen på grill och max-värme. Ta ut aubergineskivorna och häll tomatsåsen över. Blanda riven mozzarella och smakrik ost. Toppa aubergineskivorna med ostblandningen. Grilla till fin färg, tar kanske 7 – 8 minuter.

Det här är mat som går hem både hos vegetarianer och hos LCHF-fantaster, dessutom kan du njuta själv när du bjuder på maten.

Men idén att blanda lagrad ost med mozzarella och att kalla rätten för ”auberginepizza” har jag fått från najniskök. Hennes variant hittar du här.