Etiketter

, , , , , , , ,

Medelhavskost, det är den mat som bönderna och fiskarna åt på Kreta på 1950-talet. Det var mat som kom från deras närmiljö: olja från olivlundarna, fisk från havet och grönsaker från trädgårdslanden. Ja, och så frukt och baljväxter som linser och bönor. Ibland en kyckling, men bara undantagsvis en lammstek.

Det här var fattiga människor som inte hade råd att köpa socker och vitt mjöl. På dagarna arbetade de med kroppen, men när de slog sig ner för kvällens middag hämtade de fram vinet och drack ett glas.

Medelhavskost har alltså inte mycket med den mat man möter som turist i södra Europa. Det är inte vit pasta och pizza, inte pommes frites och tjocka skivor biff med bea. Och inte italiensk gelato, även om den är god.

Översatt till svenska betyder det mer av frukt och grönt, mer av fisk, linser och bönor. Men mindre rött kött – och mindre av ljust bröd och ”vanlig” pasta. Gärna ett glas vin till maten och 30 minuter i rörelse under dagen.

Måndag: Snabb pasta med räksås
Ibland måste allt bara gå snabbt i köket. Magen skriker, hustrun skriker och hunden skäller för att alla låter så förbannat. Då är det bra med pasta och räkor. Den nogräknade väljer fullkornspasta och utesluter crème fraiche.

Tisdag: Vegetarisk chili med linser & mörk choklad
Har du aldrig stoppat mörk choklad i maten, så gör det. Smaken exploderar. Chili har visserligen sina rötter på andra sidan Atlanten, men det är ett ovanligt gott sätt att använda baljväxter, som linser och bönor.

Onsdag: Spaghetti med lax- & spenatsås
Det här är en av de absolut vanligaste rätterna som vi gör här hemma. Den är lättlagad och den är god. Puristen väljer fullkornspasta och utesluter crème fraiche.

Torsdag: Sallad med färskpotatis, chèvre, sparris & valnötter
Om man stoppar ner god potatis, god getost, god sparris och goda, men lite bittra valnötter i en sallad – hur blir den då? Just det, god! (Finns det ingen färskpotatis funkar det lika bra med god delikatesspotatis).

Fredag: Halloumiburgare med parmesancrème & vitlöksbröd
Man måste inte läggen en köttbit på grillen bara för att det är vår, det funkar lika bra med en skiva halloumi. Men tänk på att grillen ska vara riktigt varm och halloumin bara ska grillas en kort stund. Överstekt är halloumi faktiskt ingen höjdare. Bara gnisslig.

Lördag: Kyckling som i Provence med tomater & oliver
Det här är solens mat; tomater och svarta oliver får samsas i ugnen med kyckling och örtkryddor. Är det bara jag som får semestervibbar av den här rätten? Välj eko-kyckling, den smakar mycket mer.

Söndag: Salade nicoise – tonfisksallad med grillad tonfisk
Tonfisksallad är nog en av Sveriges vanligaste sommarrätter, men få gör den med tonfisk som de stekt eller grillat själva. Det är synd, för ”riktig” tonfisk lyfter verkligen smaken. Köper man en liten bit fryst tonfisk blir det inte ens dyrt.

Här hittar du fler veckomenyer med Medelhavskost.