Etiketter

, , , , , , ,

En gång för många år sedan satt jag i min mosters kök. Vi gjorde det som man brukade göra hemma hos henne: vi fikade och pratade. Under tiden försvann den ena goda bullen efter den andra in i min mosters mun. Efter sådär tre, fyra bullar förklarade hon att hon bantade.

Jag var bara tvungen att ställa den självklara frågan:

– Hur gör du egentligen när du bantar?

– Det är enkelt, svarade hon. Jag äter några bullar mindre!

Jag tror att det samtalet rymmer många saker som är bra att hålla i minnet. Dels att mat (och fika) är en social aktivitet, något man gör tillsammans. Dels att man kanske inte alltid behöver äta så förbannat mycket. Och så det självklara: när man äter ska det vara gott – just som mosterns prinsbullar med socker på toppen.

Här nedan finns några rätter som är hyfsat hälsosamma. Jag njöt när jag åt dem, hoppas du också gör det.

Måndag: Gratinerad paprika med ris, svamp & spenat. Ljummen linssallad.
Paprika, svamp, spenat och linser… Det råkar vara några av mina favoriter, kanske inte så konstigt att jag tycker det blir gott.

Tisdag: Sallad med rödbetor, morötter & chèvre
Okej, jag vet att det lite för tidigt att börja prata om primörer, men snart är de här. Och skulle suget efter ugnsbakade rotsaker komma, så funkar det även med de lite äldre rotknölarna.

Onsdag: Enkel skaldjurspasta – bra vardagslyx
Skaldjur och pasta – just så får man få till något gott utan att det kostar skjortan och kräver fyra timmar i köket.

Torsdag: Ugnsbakad ratatouille med chèvre
Modell 1 A för godare grönsaker: kör dem i ugnen istället för att koka dem.

Fredag: Ugnsbakad BBQ-lax med grapefrukt, rödlök & fänkål
Tänk BBQ – och fredagslaxen byter helt skepnad.

Lördag: Marinerad oumph & fransk potatissallad
Den hör oumphen har fått även dogmatiska köttätare att darra på manschetten – eller i alla fall att äta vegomat utan att klaga. Och även om du ryser vid tanken att marinera sojaprotein (som oumph) så testa fransk potatissallad. Lättare, fräsare och godare om du frågar mig.

Söndag: Thaigryta med torsk, sötpotatis & paprika
Men hallå, säger vän av ordning, thaimat kan väl inte vara medelhavskost? Jo, säger jag. Det här är bra mat med bra råvaror från havet och världens trädgårdar. Alltså just den typ av mat som man förr käkade runt Medelhavet.

Här hittar du fler veckomenyer med Medelhavskost.