Etiketter

, , , ,

Det har sina sidor att vara matbloggare. Man vill ju gärna ha rätt recept vid rätt tillfälle: lamm till påsk, skinka till jul och sill när det passar.

Men som privatperson skulle det vara upp-och-nervända-världen. Tänk dig, två veckor innan jul äter man julskinka – och påsklammet, det får man käka upp innan påskafton. Allt för att bloggen ska komma rätt i säsong.

Tur att sill är lite mer allmänt. Det funkar ju bra även på midsommar och julafton.

Här kommer den gubbröra med matjessill som stod på påskbordet för en vecka sedan. Lammrecept slipper du, för det blev vildsvin istället. Men om du vill, så kan du klicka på receptet för vildsvinsstek & rödvinssås.

Det här behövs till en ganska stor sats:
2 burkar matjessill (400 g)
4 msk sillspad
2 hårdkokta ägg, hackade
2 msk finhackad schalottenlök
2 dl crème fraiche (34 % blir godare)
2,5 msk hackad dill
2,5 msk hackad gräslök

Gör så här:
Skär sillen i bitar. Hacka ägget, lättast är att använda äggskärare och skiva ägget i tre olika vinklar. Skala och finhacka löken. Strimla dill och gräslök, sedan är det bara att blanda. Men låt det gärna stå en stund i kylen så smakerna hinner gifta ihop sig.

Till sill ska det vara én lille én, som man säger i det sydliga grannlandet. Jag brukar gilla norskt brännvin, men i år blev det Östgöta sädes. Trevlig och mer nedtonad smak än jag mindes.