Etiketter

, , , , , , , ,

puycheric 2014

Sista gången jag funderade på att bli läkare var i sju års-åldern. Jag hade varit hos doktorn och tyckte att det fanns två häftiga jobb i världen. Antingen skulle man köra lastbil eller också skulle man gå runt med vit rock och bota människor.

Det här var ganska länge sedan, typ 50 år sedan. Men viljan att bota människor tycks finnas kvar, fast nu tror jag mer på mat och umgänge.

Det är botemedlet mot vintern och allt frysande, alla uppdragna axlar som har skyddat mot novembers tristess och februaris snöyra. Nu är det vår, och äntligen kan sommarmänniskor som jag börja leva.

Mitt recept för den som vill tina upp från vintern ser ut så här:

Ta ett par rostade baguetteskivor och toppa med lite Brandade, den kryddiga provencalska torskröran. Lägg upp ett par oliver och plocka fram en flaska rosé, gärna Puycheric som har piggnat till i år. Sätt dig på balkongen eller uteplatsen, sippa på vinet och ta lite tilltugg – glöm inte vännerna. Prata med varandra och se solen försvinna bakom trädtopparna.

När det börjar bli lite svalt ute travar ni in i köket, njuter en smula av värmen från ugnen där Sparris rostas med feta, pinjekärnor & honung. (Gratängformen kan stå färdig så att det bara är att trycka in den i ugnen.)

På samma sätt är det med huvudrätten, Rödspätta med serranoskinka, basilika-smörsås & stekt tomat. Ugnsformen med de rullade spättafiléerna kan stå färdig, bara att köra den i ugnen.  (Det är rätt praktiskt om såsen och tillbehören är förberedda också – så slipper du parkera i köket.)

Efter fisken är läge att bara sitta och prata en stund. Kan vara bra med en extra flaska vin. Jag skulle nog välja en fräsch Pinot Gris med hyfsad syra, så det inte blir den där kladdiga, platta känslan som druvan kan ge om man har otur. Kanske ett par flaskor från kooperativet i Turckheim i Alsace.

Till sist höjdpunkten för alla dessertälskare Citrontarte med jordgubbssås. Gott, sött men ändå fräsch när syran från citronen balanserar det söta.

Och så en kopp kaffe. Sedan kan man sitta kvar länge vid bordet och prata.

Men det bästa av allt: medicinen mot vinterns köld och trötthet fortsätter på dagarna. På söndag ska det bli mellan 20 och 25 grader varmt.

rullad rödspätta m serranoskinka