Etiketter

, , , , , ,

Projektet med roligare vardagsmat lever vidare. Men man får sätta en hashtag framför ordet – och man måste kanske leta på Instagram. Dit har bloggen Min lilla kokvrå tagit det som en gång var en bloggutmaning.

Det var i juni som jag och Kokvrå-bloggaren försökte skapa en utmaning för andra matbloggar. Man kan väl inte säga att vi drunknade i förslag…

Men på den här bloggen postade jag sju läckra recept som jag hoppades skulle göra vardagsmaten till en glad njutning. Det var allt från enkla pastarecept till sydfransk omelett och en sallad med isterband.

Min lilla kokvrå publicerade sex goda och lättlagade rätter med pasta, korv och fisk. Dessutom en supersnabb thaigryta för de som ville ha andra smaker i munnen utan att lägga hela vardagskvällen vid grytorna.

Louise blogg hängde på och skrev God vardagsmat med allt från kyckling och nudelwok till den svenska klassikern torsk med ägg och persiljesås. I Sommarmeny är förslagen lite somrigare (såklart!). Där samsas räksallad med matjessill och vitlöksräkor med aioli.

Maria, en av dem som läser den här bloggen, hörde av sig med ett lätt sätt att laga mat direkt från frysen. Där tar hon fryst fläskfilé och lagar den som tjälknul.

In med fläskfilén i ugnen när den värms upp. Efter en stund går det att klippa bort plasten. Krydda med svartpeppar. Stek filén tills innertemperaturen är 75 grader.

Ta ut köttet och lägg det i en lag för tjälknul – alltså vatten, salt, svartpeppar, socker, enbär och timjan. Låt köttet ligga i några timmar. Ta då upp det och skiva tunt, så räcker köttet länge.

Av stekresterna i ugnsformen kan man göra sky, tipsar hon.

Visst, vi var fyra som på något sätt deltog i bloggutmaningen Roligare vardagsmat. Det var väl kanske inte det massiva genomslag jag hade hoppats på…

Men man får väl skylla sig själv om man börjar i juni, när alla bara tänker på midsommar och sill och grill och semester. Men nu är det augusti, många har återvänt från pandemisommarens utflykter. Många rusar hem från jobbet och tänker ”Vad ska ha för mat idag? Pasta år vi igår och kyckling dagen innan. Och lax ska vi ha på fredag…”

Just i det läget är det bra med #roligarevardagsmat. För tillsammans kan vi bli en liten proteströrelse som kräver mer glädje i köket och roligare vardagsmat.

Själv får jag väl leta upp mitt avsomnade Insta-konto, och börja posta bilder. Kanske skulle jag börja med enkel tarte flambée med stenbitsrom & färsk rödlök.

Gott och enkelt – och det var väl det som var meningen.